Schakels
Wij staan steeds weer verbaasd over de aantrekkelijke presentatie van deze publikaties van het Kabinet voor Surinaamse en Antilliaanse Zaken (Herengracht 19a, 's-Gravenhage).
Dit nummer 59 houdt zich bezig met de bevolking van de Nederlandse Antillen, een menging van vele rassen en landaarden. Als altijd sieren fraaie gekleurde en witzwarte illustraties deze ‘Schakels’ op. Er zijn zes Antilliaanse eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao, de zgn. benedenwindse eilanden, ook wel de A.B.C.-eilanden en de bovenwindse, die 800 km noordwaarts liggen: St. Eustatius, St. Maarten en Saba. De A.B.C.-eilanden, die op korte afstand van Zuid-Amerika liggen, ondergingen duidelijke latijnse invloeden. De Bovenwindse eilanden dragen, dank zij hun geografische ligging, meer een angelsaksisch stempel.
Curacao telt een grote groep blanken: Nederlanders, Duitsers, Noren, Zwitsers en de Zuid-Europeanen nl. Portugezen en Spaanse Joden.
Naast de blanken en de negerbevolking zijn de ex-slaven, die in 't midden van de 17de eeuw zijn ingevoerd en gedeeltelijk weer uitgevoerd naar andere gebieden.
Blanken en negroiden vormen nog steeds groepen apart, hoewel van raciale taboes geen sprake is.
Dan is er nog de grote groep van kleurlingen, de mulat, de man of vrouw met gemengd bloed. Zij proberen zo veel mogelijk tegen de blanke groepen aan te leunen.
Aruba is het enige eiland, waar geen samensmeltingsproces valt waar te nemen. Aruba vertoont nauwelijks negroide trekken. De verklaring daarvoor is, dat Aruba weleer als een plantage van de West Indische Cie werd beschouwd, waar voornamelijk blanken woonden, tezamen met een zeer gering aantal negers, die vrijwel zijn opgegaan in de blanke en Indiaanse oerbevolking. Eerst na de vestiging van de Lago (Esso-olieraffinaderij), die veel arbeidskrachten van buiten moest aantrekken, kwam de invasie van negers op Aruba.
Bonaire had aanvankelijk, evenals Aruba een overwegend blanke bevolking op de plantages, later kwamen daar slaven bij uit Curacao voor wie Bonaire een strafkolonie werd. Er heerst op Bonaire een gemoedelijke verhouding tussen blank, bruin en zwart.
Deze zeer interessante studie eindigt met de volgende opmerking:
‘Voor de uit 50 groepen samengestelde bevolking van de Nederlandse Antillen is de enige mogelijkheid om te komen tot een gezonde maatschappij, het opbouwen van een maatschappij, waarbinnen de criteria voor sociale waardering en sociaal verkeer helemaal los komen te staan van de raciale elementen van het somatische uiterlijk van het individu.
Slechts voor een zodanige maatschappij is een evenwichtige ontwikkeling te voorspellen van de relaties tussen de bevolkingsgroepen’.