Zuid-Afrika
Wie meent dat in Zuid-Afrika de Nederlanders de meest populaire groep immigranten vormen hebben het mis. De Engelsen winnen het van de Nederlanders, nà de Engelsen komen de Duitsers en dan eerst de Nederlanders. Aldus concludeerde de heer J.C. Pretorius in zijn proefschrift dat een sociologisch onderzoek tot onderwerp had.
Dat Engelsen, Duitsers en Nederlanders op de voorkeurplaatsen staan, houdt wel verband met het feit, dat de landen, waarvandaan deze immigranten komen, worden beschouwd als de traditionele stamleden van Zuid-Afrika.
De Engelsen zitten op de eerste rij, terwijl omstreeks 1900 de Britten een strijd op leven en dood hebben gevoerd en dat nóg steeds een taalstrijd met de Engelsen gaande is, terwijl Nederland steun heeft gegeven aan de Boeren.
Teleurstellend?
De Nederlander staat duidelijk tegenover een volksgroep i.c. de Afrikaners, die hun eigen identiteit willen zoeken en behouden. Bij de Afrikaanssprekenden staan de Nederlanders bekend als betweterig, bombastisch, traditievast, godsdienstig en hardwerkend. Aldus dit sociologisch onderzoek.
Het jeugdorkest van de Zuid-afrikaanse Radio (S.A.U.K.) zal dit jaar deelnemen aan het Internationaal Festival voor Jeugd-or-kesten, dat te Lausanne wordt gehouden van 24 juli tot 5 augustus. Het zal de éérste maal zijn, dat een volledig Zuidafrikaans orkest een toernee onderneemt in Europa. Het orkest in 1966 opgericht, telt 65 leden.
De Reina Prinsen Geerligsprijs voor Zuid- Afrika werd in Kaapstad overhandigd aan Fanie Olivier, een 21-jarig student van de Universiteit van Stellenbosch, voor zijn gedichtenbundel: ‘Gom uit die Sipres’. Prof. Louw en prof. Opperman van Stellenbosch en prof. Lindenburg van de Universiteit van de Witwatersrand vormden de jury voor de Zuidafrikaanse prijs. De juryleden voor Nederland en België besloten geen prijs toe te kennen voor de 45 inzendingen uit beide landen!
Voor de eerste maal zal in Johannesburg, in augustus 1973, een Internationale Triënnale worden op touw gezet, onder leiding van Larry Scully, voorzitter van de Zuidtransvaalse afdeling van de Zuidafrikaanse Kunstvereniging.
Deze Triennale zal gewijd zijn aan schilderen beeldhouwkunst, architectuur en uitvoerende kunsten.
Zuid-Afrika bezit momenteel zestien universiteiten, waarvan vier met Engels als voertaal, vijf met Afrikaans als voertaal, twee tweetalige universiteiten en vijf universiteiten voor de niet-blanke bevolkingsgroepen. Het aantal studenten bedraagt 80.000 en zal in 1980, naar verwacht wordt, zijn opgeklommen tot 120.000. Enorme bedragen zijn uitgetrokken voor de hoognodige uitbreidingswerken, zowel van de universiteiten als van de diverse campussen.
De hoofddirecteur van de programmadienst van de SAUK (Suidafrikaanse radio), de heer Douglas Fuchs, heeft in een vraaggesprek o.a. medegedeeld, dat dit jaar al twee Afrikaanse vervolgverhalen en een reeks documentaires gemaakt zullen worden. Men streeft er naar materiaal in voorraad te hebben voldoende voor een vol jaar.
Aan de sport zal ruim aandacht worden besteed. Personeel zal naar het buitenland worden gezonden voor een intensieve opleiding. De Zuidafrikaanse T.V. begint met één kanaal, dat voor de helft in het Afrikaans en voor de andere helft in het Engels zal uitzenden.
Terzelfdertijd zullen zowel zwart-wit als kleuren TV-toestellen op de markt komen in twee standaardgrootten.
Volgens een bericht uit Johannesburg gaat Philips in Zuid-Afrika een fabriek bouwen van bijna 9 miljoen gulden.
In 1973 zal de fabriek kunnen worden opgeleverd.
Onder auspiciën van de Zuidafrikaanse ambassadeur te Brussel werd tussen 2 maart en 8 mei een tentoonstelling gehouden onder de naam: ‘Beelden van Zuid-Afrika’ en wel in Brussel in de Kredietbank in de Arenbergstraat 7, in Hasselt in de Kredietbank, Havermarkt 16, te Antwerpen in het Torengebouw en te Brugge in de Vlamingestraat 25. De tentoonstelling bood een overzicht van de geschiedenis, de economie, toeristische bezienswaardigheden en de bevolkingsgroepen van Zuid-Afrika.
Naar Zuid-Afrika emigreerden in 1971 in totaal 579 Belgen tegen 450 in 1970.
Er hebben zich echter veel meer Belgen gemeld voor emigratie naar Zuid-Afrika, maar de afdeling Immigratie van de Zuidafrikaanse ambassade in Brussel werkt uiterst selectief. Alleen candidaten, die in het economisch leven een rol kunnen spelen, worden aangenomen.
De Belgen, die naar Zuid-Afrika emigreren, zijn in hoofdzaak technisch geschoolden. Een andere categorie vindt werk in administratieve functies.
De Zuidafrikaanse invoer bedroeg in 1971 8 miljard gulden, een stijging van 1,1 miljard of 16 t/h, in vergelijking met 1970. De belangrijkste invoerpartners waren Groot-Brittannië, 23 t/h, Verenigde Staten: 17 t/h, de Bondsrepubliek ook 17 t/h.
Na zijn bezoek aan Zuid-Afrika zei de nieuwe Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, dr. Kurt Waldheim, dat hij vele persoonlijke contacten had gelegd en dat hij er zeker van was, dat dit zal bijdragen tot de oplossing van de problemen, waarvoor Zuid-Afrika en de V.N. zijn gesteld.
Hij dankte in het bijzonder de Eerste Minister voor zijn gastvrijheid en voor de grote hulp hem geboden bij het beter leren kennen van land en volk.