Op de leestafel
Nachbarn
‘Nachbarn’ is een uitgave van de afdeling voor Pers en Cultuur van de Koninklijke Nederlandse Ambassade te Bonn, met Duitse tekst, die niet geregeld verschijnt.
Het eerste nummer verscheen in 1968 onder de titel: Annie Romein-Verschoor, Charakter und Kultur des Niederländers.
Vervolgens verschenen in 1969 drie uitgaven: K. Heeroma, Niederländisch und Niederdeutsch, waarvan een bespreking werd gepubliceerd in ‘Neerlandia’.
In hetzelfde jaar verscheen: Heinz Schneppen, Niederländische Universitäten und deutsches Geistesleben. Hieraan werd een uitvoerig artikel gewijd in ons blad, omdat uit die studie bleek, welk een enorme invloed van de Nederlandse en in het bijzonder van de Leidse universiteit is uitgegaan, t.g.v. het Duitse geestesleven.
Nachbarn nr. 3, ook in 1969 verschenen, was van de hand van H.L.C. Jaffé, die aandacht wijdde aan: ‘Die Gruppe’, ‘De Stijl’.
In 1970 zagen niet minder dan vijf nummers het licht. H. Drion, Intellektuelle und Demokratie.
H.J. Prakke (in A.N.V.-kringen wel bekend, auteur van het in alle persmedia zeer gunstig beoordeelde werk: ‘Deining in Drenthe’, het onderwerp, waarop hij promoveerde en dat als unicum een vierde druk beleefde in 1969): Bentheimer Grenztryptyk.
G. Oestreich, Die Niederlande und Brandenburg-Preuszen, een geschiedkundige inleiding bij de in de herfst van 1968 in Berlijn gehouden ‘Nederlandse Cultuurweken’, waarbij een tentoonstelling was georganiseerd onder de titel: ‘Die Niederlande und Brandenburg-Preuszen’.
H.W. von der Dunk: Zum Problem des Nationalismus in Europa.
E.M. Wallner, Vorurteil und Völkerverständigung.
In 1971 verscheen als nr. 11: Jan Goossens, Was ist Deutsch- und wie verhält es sich zum Niederländischen? Een duidelijk filologisch onderwerp.
En thans ligt voor ons nr. 12: Sepp Schüller met het onderwerp: Albrecht Dürer in den Niederlanden - geschreven voor het Dürer jubeljaar 1971. Albrecht Dürer, één der grootste Duitse schilders leefde van 1471-1528.
Dit Dürernummer is prachtig geïllustreerd met belangrijke reproducties van enkele beroemde werken.
In de jaren 1520-1521 maakte Dürer een reis naar Nederland, d.w.z. in het bijzonder Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent en Zeeland (Zierikzee) en enkele andere plaatsen in de Noordelijke Nederlanden.
Elk nummer van deze thans een dozijn omvattende uitgave van ‘Nachbarn’ geeft eerst uitvoerige gegevens over de persoon van de auteur en een bibliografie van de door hem reeds gepubliceerde werken of tijdschriftartikelen.
Deze publikaties hebben als maat: 21 bij 23 cm.
Blijkens een mededeling in elk der nummers kunnen exemplaren worden aangevraagd bij de afdeling voor Pers en Cultuur van de Koninklijke Nederlandse Ambassade in Bonn.