M. VAN HAEGENDOREN
Volksunie
DRS. W.L.A. LOCKEFEER
Katholieke Volkspartij
Van Ackere: Ach ja, voor de demokraten die we allemaal zijn spreekt het vanzelf dat we niks van bovenaf mogen opleggen, maar de Vlamingen onder ons zullen toch even met de wenkbrauwen fronsen als daar nog bij verteld wordt dat we vooral niet elitair mogen te werk gaan.
De verfransing van Brussel is langs de elite gebeurd, en als we nu in Brussel opnieuw een kans maken is dat omdat er een Vlaamse Elite ontstaan is. Historisch is het zo dat de massa altijd naar de elite heeft opgekeken: daarom mogen we wat hier het ‘elitaire’ werk genoemd wordt, niet uit het oog verliezen.
Wat de overheidsbestedingen betreft, ga ik niet akkoord met professor Van Hulst, die denkt dat het allemaal maar gratis moet kunnen. Het is toch beschàmend dat wij in België nauwelijks één percent van onze begroting uitgeven voor kultuur, dat is even weinig als het streefcijfer voor ontwikkelingssamenwerking. We teren al lang op de edelmoedigheid en de geestdrift van onze kultuurwerkers, - het zou geen kwaad kunnen als daar nu nog 'ns financiële middelen bijkwamen.
Vonhoff: Ik wil antwoorden op de vraag waarom onze politieke programma's zo vaag zijn op het punt van het buitenlands kultuurbeleid. U moet goed begrijpen: politieke partijen hebben altijd een strijdprogram, en - laten we realistisch zijn - dit is geen strijdpunt van betekenis.
Het is een trieste zaak misschien, het is triest dat we betogingen hebben over Viëtnam,
L. VAN ACKERE
Christelijke Volkspartij
en niét over dingen die we direkt kunnen beïnvloeden. Ik spreek geen waarde-oordelen uit over die betogingen, ik stel het alleen maar vast.
Kieft: Nou, ik kan Vonhoff geen gelijk geven: ik betreur het dat mijn partij over deze materie geen duidelijk standpunt heeft geformuleerd. Ik kan alleen plechtig beloven dat we het 'n volgende keer wél zullen doen.
Van Haegendoren: Ter informatie van het forum wou ik nog graag de interparlementaire Benelux-raad ten berde brengen. Dat is een instelling die driemaal per jaar vergadert, vooral om voorbije rapporten van de verschillende regeringen te bespreken. Ik maak deel uit van die Benelux-raad, en ik moet zeggen dat ik er vast van overtuigd ben (mijn verhaal wordt eentonig, maar wat wil je?) dat ook daar de politieke wil ontbreekt om over de grenzen heen te werken. Voor één zaak die geïntegreerd wordt, worden er zeven gedesintegreerd.
Ik durf daarbij te betwijfelen of de ekonomische faktor zo'n overwicht moet hebben: iemand die gedreven wordt door de beroemde Hollandse koopmansgeest zou toch moeten beseffen dat men vaak begint met het verkopen van boeken, om te eindigen met de verkoop van DAF-automobielen. Het uitstralen van een kultuur heeft ook een ekonomische betekenis.
En tenslotte wil ik mijn collega Van Ackere een steuntje geven: de elite blijft inderdaad belangrijk. Daarom