4. Geen gescheiden kiescolleges?
Wat ons in de regeringsvoorstellen van 4 mei het meest verontrust is interpretatie die wij in de ‘Gazet van Antwerpen’ aantroffen. Volgens de ‘Gazet’ zou het in de bedoeling liggen van de regering om geen gescheiden kiescolleges in te voeren voor de verkiezingen voor de Brusselse agglomeratieraad. Mocht deze interpretatie inderdaad bevestigd worden dan worden de Vlaamse parlementsleden die zoveel van deze kulturele kommissies verwachten wel erg brutaal voor de gek gehouden. De sterkste politieke formatie van de hoofdstad, het F.D.F. (Front Démocratique des Francophones), heeft reeds driemaal spottend aangekondigd dat het een ganse rij verfranste Vlamingen ter beschikking houdt om aan de verkiezingen voor de Nederlandse agglomeratieraad deel te nemen. Als de franstaligen inderdaad de kans krijgen om aan de verkiezingen van de Nederlandse agglomeratieraad deel te nemen dan zullen wij het beleven dat F.D.F.-leden in de Nederlandse agglomeratieraad zullen zetelen. Vraiment, on aura tout vu ma chère.
*
Het is een somber beeld dat wij hierboven hebben opgehangen, maar wij hebben echt wel de overtuiging dat de Vlaamse massa zich bij de gang van zaken heeft neergelegd. Het feit dat men in december straffeloos aan alle waarschuwingen van de Vlaamse verenigingen is kunnen voorbijgaan heeft bij de Vlaamse publieke opinie een duidelijke moedeloosheid verwekt.
Zal het conclaaf van de Vlaamse kulturele verenigingen op tijd voor de nodige reactie zorgen? Wij durven het in deze mooie vóórvakantiemaanden amper nog verhopen.
*
Wie de beker tot de bodem wil ledigen kan misschien nog eens inzage nemen van het memorandum dat het Verbond Vlaams Overheidspersoneel zo pas publiceerde i.v.m. de taaltoestanden in het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De slotbeschouwingen van het memorandum hebben ons nog maar eens duidelijk gemaakt waarom ongeveer elke buitenlander België als een franstalig land beschouwt. Wij sluiten ons dan ook graag aan bij het pleidooi van Volksunievoorzitter Van der Elst en van oud C.V.P.-minister Van Elslande. Beiden pleitten in de kamer voor een actiever Beneluxbeleid en de heer Van Elslande kwam zelfs uitdrukkelijk voor politieke integratie op. Op eigen kracht hebben wij na 140 jaar nog nooit een Vlaming Minister van Buitenlandse Zaken zien worden. Maar dacht U dat dit voor de Vlamingen eindelljk eens een reden was om neen te zeggen tot minister Harmel?
LODE UREEL