Filmprojekt BiW
Door zijn aktiviteiten in de vijf werelddelen - gedurende nu meer dan zeven jaar - beschikt België in de Wereld over een tot nog toe nooit verzamelde dokumentatie met betrekking tot de Vlaamse aanwezigheid in het buitenland, en over kontakten om deze dokumentatie te vervolledigen. In het kader van zijn doelstellingen beoogt BiW het valoriseren van deze dokumentatie, die een instrument is van informatie voor en over de Vlaamse gemeenschap in al haar dimensies.
Het gebrek aan deze informatie wordt zowel binnen als buiten onze grenzen aangevoeld als een rem voor volledige bewustwording en ontplooiing. Na een lange en rijke voorgeschiedenis was Vlaanderen, sinds de 17e eeuw, een zieke gemeenschap. Thans is de konjunktuur opnieuw gunstig geworden. Als erfgenamen van een zeer gevariëerd geestelijk patrimonium, staan wij, aldus BiW, voor de ethische opdracht dit patrimonium te valoriseren, voor onszelf en voor de andere volkeren, onder meer bij middel van informatie: sociaal, kultureel, ekonomisch.
Na twee jaar voorstudie en onderhandelingen kan door BiW, en in samenwerking met de filmproduktie-firma Deltacite, nu volgend plan uitgewerkt worden: het realiseren van een aantal films met betrekking tot Vlaanderen in zijn historisch, in zijn internationaal, in zijn Europees en in zijn Belgisch verband.
Deze facetten laten toe, zonder chauvinisme, doch met het nodige reliëf de balans op te maken van ‘Vlaanderen nu in de Wereld’. Aan het Ministerie van Nederlandse Kultuur is een vierjarenplan voorgelegd om tijdens die periode een film van 90' te maken over ‘Het Nederlands in de Wereld’ en een even lange film over ‘De Vlaamse Kunst in de Wereld’.
Er zijn onderhandelingen met de B.R.T. om tijdens diezelfde periode met BiW een aantal films te realiseren over onze internationale dimensie. Elke film zou in een bepaald geografisch gebied handelen over het leven en de aktiviteiten van Vlaamse emigranten. Voor diegene die mocht twijfelen aan de Vlaamse tegenwoordigheid in het buitenland volgen hier enkele cijfers:
Meer dan 300.000 in ons land geboren personen leven in het buitenland, hetgeen neerkomt op een kleine supplementaire provincie, en op een grote, indien wij ‘in ons land geboren’ weglaten en vervangen door ‘geboren uit ouders waarvan tenminste één in België geboren is’.
Van deze emigranten zijn circa 80% Vlamingen of van Vlaamse afkomst. In Europa zijn meer dan 140.000 uitgeweken landgenoten - Frankrijk: 100.000 - Nederland: 25.000 - Duitsland: 10.000 - Zwitserland: 3.000.
In Amerika: Canada: 50.000 vooral in Ontario en Manitoba.
Verenigde Staten: 140.000 van Belgische afkomst, waarvan 50.000 in België geboren.
Mexico en Guatemala: sterke aanwezigheid in het verleden.
Brazilië, Argentinië, Uruguay, Chili, Peru, Paraguay: samen ongeveer 10.000.
In Afrika: Kongo, Ruanda, Burundi: 35.000. Tunesië en Marokko: ontwikkelings-samenwerking met ons land.
Zuid-Afrika: 6.000.
In Australië, in Azië, denken wij bvb aan Indië: centrum voor melaatsenverzorging van Dr Hemerijckx - Vietnam: hulp als ontwikkelingsgebied - de missionering, enz.