BiW-lustrum in Canada
Met twee SABENA Boeings 707 vertrokken, op 30 en 31 juli 1970, van Brussel naar Toronto, 340 studenten - leden van BiW om mede te werken bij het inhalen van de tabaksoogst bij de Vlaamse boeren in de streek van Delhi Zuid-Ontario.
Het onthaal had, zoals gewoonlijk, plaats in de Delhi Belgian Club waar ook, dank zij de medewerking van het bestuur van deze club, het sekretariaat ingericht werd.
Hier werden de studenten door de farmers opgewacht en afgehaald. Enige verwarring en moeilijkheden ontstonden door de poststaking in Canada en door het feit (niet alledaags maar ook niet zeldzaam) van een vertraging van 4 uren van één der vliegtuigen.
De ‘job’ in de tabak verliep, net als vorige jaren, gesmeerd, enkele kleine ongevallen en moeilijkheden niet te na gerekend, miniem op 340 deelnemers.
De tabaksoogst 1970 was, ondanks de regeringsbeperking, zeer gunstig voor de farmers. Deze laatste en de studenten waren nogmaals tevreden met de resultaten en de vele nieuwe kontakten die aangeknoopt werden.
Tot slot werd, vóór de terugreis, een negendaagse reis ingericht: langs de Niagarafalls, Toronto, Montreal, Boston, Washington en New-York. Na zes weken ‘in de natuur’ en niets dan de ‘natuur’ van Zuid-Ontario was deze reis een meer dan welgekomen verandering en ontspanning.
Zo hebben onze jongens niet alleen onze Vlaamse emigranten in Canada leren kennen, maar ook dit land en een deel van de ‘Welvaart-States’. Zij zijn verrijkt (niet alleen met enkele dollars) teruggekomen. Een visie op een ander werelddeel heeft hun geest geopend voor breder denken en voor de mogelijkheid van internationaal menselijk begrip en samenwerking.
Dit werd bijzonder onderstreept op een ontvangst die plaats had in Ottawa in het
De heer A. Verthé, ambassadeur L. Delhaye, minister L. Sharp, de heer O.V. Spitaels en consul-generaal J. Melsens op de receptie te Ottawa.
Parlementsgebouw gevolgd door een lunch op de Belgische Ambassade waarvan we hierna het verslag overdrukken.
In 1966 vertrokken voor het eerst een groep studenten naar de Belgische tabaksplanters in Ontario, Canada, op initiatief van ‘België in de Wereld’. Tot op heden zijn aldus reeds 2.200 studenten in de gelegenheid geweest met Canada kennis te maken, en ertoe bij te dragen dat tussen Canada en België de vriendschappelijke betrekkingen geïntensifiëerd werden.
Naar aanleiding van het eerste lustrum van deze veelzijdige en verstrekkende studentenaktie had op het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de federale regering te Ottawa een plechtige ontvangst plaats waarbij de intense banden tussen Canada en België werden onderstreept en nog nauwer toegehaald.
Zijn Excellentie Mitchell Sharp, Minister van Buitenlandse Zaken van Canada, verleende audiëntie aan een delegatie van ‘België in de Wereld’ bestaande uit Dr. O.V. Spitaels, Ondervoorzitter van B.i.W. en Pater A. Verthé, Algemeen Adviseur van B.i.W., de initiatiefnemers van de studentenuitwisseling met Canada, voorgesteld door de Belgische Ambassadeur, de heer L. Delhaye, vergezeld van de heer J. Melsens, Konsulgeneraal te Toronto. Op deze plechtigheid waren eveneens aanwezig: de heer Pierre Emond, Kabinetschef van de heer G. Pelletier, Staatssekretaris; de heer Gilles Mathieu, Hoofd van de Afdeling Europa op Buitenlandse Zaken; Mej. S. Des Rivières, hoofd van de Jeugdafdeling bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken; de heer Miles Filleul, Hoofd van de Dienst Kulturele Zaken, en Mej. M. Dumoulin, Dienst Kulturele Zaken.
Na aan de initiatiefnemers een aandenken overhandigd te hebben zei Minister Sharp: ‘Ter gelegenheid van Uw verblijf bij ons maak ik U graag mijn grote voldoening over
voor de belangrijke bijdrage die ‘België in de Wereld’ levert tot de toenadering van de Belgische en Canadese jeugd.
De uitwisselingsprogramma's die Uw organisatie reeds vijf jaar aanmoedigt, door de overkomst van jonge Belgen bij ons te vergemakkelijken, zijn een typisch voorbeeld van de veelvuldige kontakten die tussen onze beide landen al bestaan.
Ik ben bijzonder verheugd over de beslissing die men dit jaar heeft getroffen, om binnen de mate van het mogelijke, aan deze uitwisselingsaktie een wederkerig karakter te geven, in die zin dat nu ook jonge Canadezen in België worden onthaald.
De verrijking welke de jongeren uit onze respektievelijke landen, dank zij Uw organisatie, zowel individueel als kollektief te beurt valt, kan men als een vertrekpunt beschouwen naar een diepere verstandhouding onder alle jongeren ter wereld. De ontdekking van een fundamentele gelijkenis die zich spijt zoveel uiteenlopende gebruiken en tradities toch manifesteert, zal bij hen ongetwijfeld een gevoel van menselijke solidariteit wekken.
Laat ik bij deze hulde de dankbetuiging van mijn kollega, de achtbare A.J. MacEachen, Minister van Tewerkstelling en Immigratie, voegen. De daadwerkelijke medewerking die zijn diensten zowel in België als in Canada verschaffen, zorgt voor het vlotte verloop van Uw aktie. Samen met mij brengt hij hulde aan uw medewerkers die aan het ideaal van universeel broederschap gestalte weten te geven.
Leve ‘België in de Wereld!’
De plechtigheid werd besloten met een lunch, aan deze personaliteiten aangeboden door de Ambassadeur van België; bij de genodigden waren ook de heer L. Couillard, Adjunkt-Minister voor tewerkstelling, en de heer J. Marchal, Eerste Ambassaderaad.