Stijn Streuvels, die immers honderd jaar geleden geboren werd, naar voren zal komen. Stijn Streuvels was overigens het voorwerp van een onrechtstreekse huldiging in de suksesvolle film ‘Mira’, of ‘De Teleurgang van de Waterhoek’, die in het kader van het Belgisch-Nederlands cultureel verdrag en naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de geboorte van Stijn Streuvels werd gerealiseerd. Het betreft een belgisch-nederlandse co-productie die zowel in Nederland als in België, ook bij het franstalig publiek, een enorme belangstelling wist te wekken. ‘Mira’ is in elk geval de eerste ‘produktie van eigen bodem’ die zo sterk bij de eigen bevolking is ingeslagen. Het is een sfeervolle productie waar Fons Rademakers, Hugo Claus en Eddy van den Enden zijn aan te pas gekomen.
Nog een jubileum-manifestatie is het Nederlands-Belgisch muziekconcours, dat op 11 juni zal worden gehouden in het concertgebouw in Amsterdam en uitgaat van de Eduard van Beynumstichting. De wedstrijd staat open voor alle instrumenten en zangers van Belgische en Nederlandse nationaliteit.
Alle gewenste nadere inlichtingen verschaft de evengenoemde stichting.
T.g.v. de viering van het zilveren feest van het Belgisch-Nederlands Cultureel Akkoord zal in een co-productie van BRT en NOS de figuur van Koning Willem I, die van 1815-1830 ook de koning was van de Verenigde Nederlanden, voor het volle voetlicht worden gebracht.
Voor België heeft deze koning veel gedaan, zowel op economisch als op universitair vlak en in het bijzonder voor de bescherming van de Nederlandse taal en de hervorming van de onderwijsinstellingen.
Tijdens zijn bewind kwam er een hoogoven in Luik, er werden stoomschepen gebouwd, kanalen gegraven, mijnen opgericht. De universiteiten te Gent en te Luik werden door hem opgericht, evenals de ‘Algemene Maatschappij voor nijverheid en handel’, waarvan de ‘Société Générale’ de rechtstreekse erfgename is.
Naast deze bijzondere actualiteiten in het kader van het zilveren jubileum van het Belgisch-Nederlands cultureel akkoord kunnen we wijzen op andere feitelijkheden, die we zien als even zovele pogingen de goede betrekkingen tussen Noord en Zuid te onderhouden en te bevorderen.
In dat kader moge worden verwezen naar een korte plechtigheid op 24 november a.p. in de Kon. Bibliotheek in Den Haag, waar de ambassadeur van België, namens het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken, aan dr. Reedijk, directeur van de Kon. Bibliotheek, een autografische copie heeft overhandigd van het ‘Liber Floridus’, een uit 1120 daterend werk van kanunnik Lambertus van St. Omaars, over wie wij in het aprilnummer-1969 van ‘Neerlandia’ reeds uitvoerig schreven.
Een zeer bijzondere aanwijzing voor toenadering en samenwerking tussen Noord en Zuid is het initiatief van het Verbond van Vlaamse Academici, het Algemeen Nederlands Verbond en het KSC-Brussel voor het organiseren van maandelijkse voordrachten over de houding van Nederlands sprekenden in de wereld tegenover de Vlaamse strijd.
Mr. Beernink, bestuurslid van de Dordtse afd. van het ANV., opende in het Alumnihuis te Brussel deze reeks van voordrachten met een typering van de houding der Noorderburen t.o.v. de Vlaamse strijd. Hij kon daar niet enthousiast over zijn. Het beste kon hij het gebrek aan medeleven in het Noorden illustreren met er op te wijzen, dat in geen enkel partijprogramma in Nederland ook maar met één woord aandacht wordt gegeven aan de Vlaamse strijd.
Mr. Beernink pleitte krachtig voor het in stand houden van verenigingen en ook van manifestaties, die een betere verstandhouding en toenadering van Vlamingen en Nederlanders kunnen bevorderen.
Sprekers uit Indonesië, de Ned. Antillen, Suriname en Zuid-Afrika zullen ook hun visie geven over dit belangrijke onderwerp.