Algemeen
Op het vlak van de agglomeratie, werd in maart 1968 een voorlopige agglomeratieraad opgericht. Er werd praktisch geen rekening gehouden met de nederlandstalige minderheid die in elke gemeente aanwezig is.
Gevolg: onder zijn 103 leden telt de voorlopige agglomeratieraad 7 nederlandstaligen. Op het vlak van elk der 19 gemeenten gebeurt de hogere administratie hoofdzakelijk, zoniet uitsluitend, in het Frans. De burgemeesters, schepenen, gemeentesekretarissen, gemeenteontvangers, direkteurs-generaal en direkteurs zijn hoofdzakelijk zoniet uitsluitend franstalig.
Gevolg: gans de hogere administratie gebeurt in het Frans. Franstaligen oefenen gezag uit op lager personeel, waarvan een gedeelte nederlandstalig is. Bij betwistingen waarbij zelfs de loopbaan van een nederlandstalige in het gedrang kan komen, is deze laatste verplicht zich t.o.v. zijn hoogste overheid in een andere dan zijn moedertaal te verdedigen.
Het onthaal in alle gemeentelijke diensten, regieën, inbegrepen het gemeenschappelijk vervoer:
Praktisch altijd gebeurt het eerste contact met de onderhorige of klant in het Frans. Er wordt een inspanning vereist van de nederlandstalige, wil deze in zijn taal te woord gestaan worden. Vele mensen achten de druk zo groot, dat ze het eenvoudig niet wagen hun elementaire rechten als burger of als gebruiker op te eisen.
Hoe vaak zijn de formulieren die door de officiële instellingen aan de particulieren worden afgegeven uitsluitend in het Frans beschikbaar (de Nederlandse formulieren zijn toevallig in druk, uitgeput, nog niet toegekomen, enz...).
Manifestaties van culturele of andere aard, die door de 19 gemeenten worden georganiseerd, gebeuren overwegend in het Frans. Indien tweetalige plechtigheden worden ingericht, b.v. op initiatief van de centrale overheid, komt het voor dat Nederlandse toespraken te Brussel, ook zo zij door een minister in functie worden uitgesproken, door franssprekenden gestoord worden. De aanwezigheid van leden van het Hof, zelfs van het koninklijk echtpaar, wordt in dat verband niet als een beletsel beschouwd.
Een aantal van de economische eisen, door Brussel als gewest gesteld, steunen op het groot bedrag aan belastingen dat ter plaatse wordt geïnd. Deze situatie houdt ten dele verband met het feit dat vele maatschappijen hun sociale zetel hebben te Brussel, terwijl de exploitatiezetel geheel of gedeeltelijk buiten Brussel gevestigd is.
Dit geeft een vais beeld van de economische waarde van Vlaanderen, zowel als van Wallonië.
De taalwetgeving die bindend is voor het bedrijfsleven (nijverheids-, handels- of financiebedrijven) wordt in de agglomeratie Brussel slecht toegepast.
De kieskantons in het kiesarrondissement Brussel geldend voor de provincieraadsverkiezingen zijn niet taalhomogeen samengesteld zodat stemmen van kiezers uit ééntalige gemeenten behorend tot het Nederlandse taalgebied worden samengevoegd met stemmen van kiezers uit tweetalige gemeenten.
De franstalige inwoners uit het Brusselse die zich in de nabije omgeving gaan vestigen willen zich niet aanpassen aan de taal van de streek, maar eisen er het gebruik van het Frans.
Deze uitbreiding van het tweetalig gebied (de Brusselse olievlek) gebeurt steeds ten nadele van gemeenten die tot het Nederlands taalgebied behoren. Men herinnere zich het heftig verzet tegen het voorstel om ook in Waalse randgemeenten aan belangrijke nederlandstalige minderheden taalfaciliteiten te verlenen. De faciliteiten worden er, zowel als de tweetaligheid, fel bestreden.