Dosfelinstituut, in samenwerking met de dr. Vital Celenkring, die ter gelegenheid van zijn stichting een dr. Vital Celenhulde op touw had gezet.
De twee inleiders, dr. Henk Waltmans uit Ned. Limburg en Jozef Deleu uit West-Vlaanderen, hoofdredacteur van ‘Ons Erfdeel’, hadden, ondanks het barre weer, de verre reis naar Heist-op-den-Berg toch ondernomen.
Waltmans hield een indringend betoog over ‘Het Europa der volken’. Hij gaf o.a. de basis aan waarop een modern nationalisme aansluiting kan krijgen òp en geïntegreerd kan worden ìn het huidige wereldbeeld. Hij gaf ook een schets van zijn opvattingen over een pluriforme methode van organisatie van een Europese Federatie of Bondsstaat.
De heer Deleu zette zijn inzichten over Frans-Vlaanderen (ons uiteraard bekend) en over de Nederlandse integratie uiteen. Na hem sprak de secretaris van het Comité voor Frans-Vlaanderen, de heer Luc Verbeke over in Frans-Vlaanderen ingericht privé- en officieel onderwijs en constateerde met voldoening dat de vrije cursussen-Nederlands belangstelling blijven trekken.
De eerste dag werd besloten met een Mechelse troubadourgroep.
Op de tweede dag behandelde de Vlaamse schrijver Emiel van Hemeldonck het leven en werk van dr. Vital Celen (bekend Frans-Vlaamse literator). Een tweede spreker, lic. J. Anthonissen, hield zich bezig met het werkgebied en de werkmethode van de dr. Vital Celenkring.
De Prix Descartes, die elk jaar door de vereniging Frankrijk-Nederland wordt toegekend voor het best geschreven of verfilmde werk, dat de Fransen in staat stelt Nederland beter te leren kennen, is voor 1969 toegewezen aan prof. Maurice Braure, hoogleraar aan de faculteit voor letteren en humaniora te Bordeaux. De prijs is een beloning voor historische werken van Braure over Nederland.
De Zuidafrikaanse regering heeft besloten mogelijke invoering van televisie te doen onderzoeken door een commissie van onderzoek, onder voorzitterschap van de voorzitter van de raad van beheer van de Zuidafrikaanse radio. De TV, indien ingevoerd, wordt twéétalig, voor de Bantoes mèèrtalig.
De bekende uit Vlaanderen afkomstige toneelspeelster Tine Balder heeft een contract afgesloten met het dramatisch gezelschap van Transvaal (TRUK) en zal, te beginnen in maart 1970, te Johannesburg optreden. Tine Balder is de weduwe van de in 1967 veel te vroeg overleden Fred Engelen, in leven hoogleraar in toneelkunst aan de universiteit te Stellenbosch. Tine Balder ontving haar toneelopleiding te Antwerpen en was verbonden aan het Nationaal Toneel van België en aan de Kon. Ned. Schouwburg.
Een colloquium Neerlandistiek en Germanistiek werd door de Karl Marx-universiteit te Leipzig gehouden van 27 tot 29 oktober II. t.g.v. het vijftigjarig bestaan van de Nederlandse afdeling aan genoemde universiteit. Een programma werd ons toegezonden door prof. dr. G. Worgt te Leipzig.
Uit Nederland was maar één spreker aanwezig, prof. dr. A. Weijnen uit Nijmegen, die een inleiding hield over ‘Woordgeschiedkundige beschouwing over letterkunde’.
België was heel wat beter vertegenwoordigd: prof. dr. H. Draye uit Leuven, met een inleiding over: ‘De tweeledigheid in Vlaanderen als sociologisch probleem’.
Prof. dr. J. Goossens (Leuven), prof. dr. J. Moors uit Luik, drs. J.P. Willems uit Luik, prof. dr. W. Pée (Gent), drs. Esch-Pelgroms (Luik), prof. dr. O. Leys (Leuven) en docent dr. G. Geerts (Leuven) spraken resp. over: ‘Nederlandse dialekten vanuit een Duits standpunt’, ‘Schrijnens isoglossen van Ramisch in Nederland, gecontroleerd en doorgetrokken’, ‘Het N.O. van de provincie Luik als overgangsgebied tussen Limburgse en Rijnlandse dialekten: “Moeilijkheden en prespectieven van het onderzoek”, “De bouc van de ambachten” en het “Gespraechbuechlein”, “Over de rechtsterminologie in Grotius' Inleiding tot de Hollandse Rechtsgeleerdheid”, Infinitiv-Konstruktionen im Deutschen. Eine Konfrontation mit dem Niederländischen auf transformationeller Basis’, en ‘Het genus van Engelse leenwoorden in het Duits en Nederlands’.
De deelnemers brachten een bezoek aan de afdeling Nederlandse Schilderkunst in het museum voor Beeldende Kunsten, waar o.a. een speciale tentoonstelling van Nederlandse meesterwerken uit de tijd van Rembrandt kon worden bezichtigd. Voorts maakten zij een tocht door de stad Leipzig en woonden in de Leipziger Opera de opvoering van ‘Fürst Igor’ bij.
Woensdag, 29 oktober vond nog een bezichtiging plaats van schilderijen-galerijen in Worlitz en Dessau-Mosigkau, alsook de moderne stad Halle-Neustadt.