Andere landen
Beschamende achterstand op het gebied van culturele bijstand aan Indonesië vertoont Nederland, vergeleken bij hetgeen Amerikanen, Britten, Duitsers en Engelsen presteren. Het is wéér het Indonesisch Dagblad ‘Pedoman’, dat hierop wijst en dat wij ook al eerder aanhaalden, nl. in het januarinummer van ‘Neerlandia’ 1969, blz. 18.
Volgens ‘Pedoman’ wordt door Centre Culturel Français, Alliance Française, het Goethe-Institut, de British Council, de Lembaga Indonesia-America zeer veel gedaan om hun taal en cultuur in Indonesië te verbreiden.
Het Goethe-Institut heeft in Djakarta 1500 leerlingen, aan wie Duits wordt onderwezen door zeven Duitse en vijftien Indonesische leerkrachten.
Het Centre Culturel Français heeft meer dan 2000 leerlingen en de Lembaga Indonesia-America telt 3000 leerlingen.
Wat omvang en intensiteit van de werkzaamheden betreft staat het Goethe-Institut waarschijnlijk bovenaan.
Het Centre Culturel Français heeft een vestiging in Soerabaja en Djakarta. De Alliance Française heeft vestigingen in Bandoeng, Buitenzorg, Djokjakarta, Soerakarta, Makasser, Menado, Medan enz..
Aan drie universiteiten wordt Frans gedoceerd. Aan de militaire academie in Magelang wordt de Franse taal gedoceerd. Door de Indonesische T.V. worden tweemaal per week voor gevorderden, lessen in het Frans gegeven. De radio doet hetzelfde voor beginners. Geregeld draaien Franse films in Djakarta. De Franse filmotheek wordt maandelijks aangevuld met vier nieuwe Franse films. Franse documentaires over schilderkunst, techniek, wetenschappelijk onderzoek, mode e.d. worden vaak meermalen per week vertoond.
De bibliotheek van het Centre in Djakarta telt 6000 titels en wordt maandelijks aangevuld met 15 nieuwe Franse boeken. De nieuwste Franse tijdschriften en wetenschappelijke periodieken zijn er verkrijgbaar. Uit de Franse discotheek met ruim 1000 L.P.'s kan iedereen platen lenen. Dan zijn er nog regelmatig tentoonstellingen en film-festivals, die op grote belangstelling van het Indonesische publiek kunnen rekenen.
Een mooie, lange lijst van eerbiedwaardige activiteiten in het voormalig Nederlands-Indië!
Wat Nederland tot nu toe deed is zó weinig, dat we er hier maar het zwijgen op doen. Er zijn wel 600 cursisten Nederlands, maar dat is een Indonesische aangelegenheid. Alleen gaf Nederland ettelijke duizenden leerboekjes Dasar Bahasa Belanda (grondslagen voor de Nederlandse taal), maar daarover worden de laatste tijd o.a. in de Tweede Kamer critieken uitgebracht. Bij gebrek aan beter zal hiermee echter moeten worden doorgegaan.
Welk een pover figuur slaat Nederland, dat drie eeuwen lang zich bezig hield met het bestuur over deze volkeren!
Blijkens een bericht in ‘Het Vaderland’ heeft de heer Abdul Rachman, directeur van Radio Republiek Indonesia, tijdens zijn bezoek aan Nederland, besprekingen gevoerd met de daarvoor in aanmerking komende instanties over de mogelijkheden van technische samenwerking tussen Nederland en Indonesië op radio en T.V.-gebied en vooral van programma-uitwisselingen, in het bijzonder documentaires, actuele en culturele programma's.
Volgens de heer Hamid is Indonesië ook van plan binnenkort een aantal cineasten een opleiding te laten volgen aan de Nederlandse filmacademie.
Het leegstaan van de zetel van de hoogleraar-directeur, het feit van de onbezette Zuidafrikaanse leerstoel aan de Gemeentelijke universiteit van Amsterdam zal ongetwijfeld aan de orde zijn gesteld bij het mondeling overleg dat op geregelde tijden plaatsvindt tussen wederzijdse commissies, die belast zijn met de uitvoering van het cultureel verdrag tussen Zuid-Afrika en Nederland.
Na het vertrek van prof. H. van der Merwe Scholtz, heeft zich nl. nog altijd geen geschikte opvolger aangediend.
Nu, ondanks de politieke tegenwind in Nederland, groeiende belangstelling waarneembaar is voor de Zuidafrikaanse letterkunde, in het bijzonder voor het werk van de jongere schrijvers, wordt de bezetting van de vacante leerstoel nog meer urgent.
Het programma 1969-1970 van l'Institut Néerlandais te Parijs (Rue de Lille 121), dat wij dezer dagen ontvingen, toont een caleidoscope van talrijke literaire en artistieke manifestaties van hoge kwaliteit.
Onder de tentoonstellingen noemen wij die over Rembrandt (29 oktober-5 januari) en Saenredam (1597-1665) nog niet eerder in Frankrijk getoond. Verder kan men