Voortreffelijke samenwerking langs Noord-Zuidgrens
In de enclave Baarle-Hertog-Nassau, het land van de onbegrensde mogelijkheden, het land van smokkelaars en dobbelaars, leven de gemeentebesturen langs beide zijden van de onzichtbare streep in de beste harmonie, en wel zó, dat o.a. zuiver Nederlands water uit de Belgische kraantjes stroomt en het vuile water van Nederlandse bodem in het zuiveringsstation van Hertog wordt gezuiverd.
Maar er is nog een ander voorbeeld van samenwerking, vermoedelijk uniek in de ganse wereld.
Baarle-Nassau (Ned.) vroeg aan Baarle-Hertog een verkavelingsvergunning. Hertog stond die toe, wat meebrengt, dat Nassau op Belgische bodem wegen, riolering en alle verdere infrastructuurwerk gaat uitvoeren en dan... de gronden gaat verkopen. De kopers zullen zich echter dan opnieuw naar het Belgische gemeentebestuur moeten begeven voor een bouwvergunning. Ingewikkeld? Voor Baarlenaren niet. Die zijn zelfs gewend, dat ze in hun slaapkamer met de voeten in België en met het hoofd in Nederland liggen. Dit verkavelingsakkoord werd van Belgische zijde door burgemeester en secretaris getekend, voor de Nederlandse gemeente was de ondertekening van de burgemeester voldoende. Nederlands Nassau zal in totaal op het gebied van Hertog 115 percelen bouwrijp maken.
De dienst Stedebouw te Antwerpen, die over deze verkavelingen ook haar zegje had, bleek zóveel begrip te kunnen opbrengen voor deze bijzondere omstandigheden, dat een verkaveling naar Nederlandse opvatting werd goedgekeurd. Ook in deze verkaveling zal het weer voorkomen, dat nieuw gebouwde huizen zowel op Belgisch als op Nederlands gebied liggen.
Baarle-Nassau nam tevens de verplichting op zich gedurende vijf jaar het onderhoud van wegen te garanderen.
Zo ziet men, merkt ‘de Gazet van Antwerpen’ op, wat kan, mits er wederzijds begrip is. En op dat gebied hebben de tweeling-gemeenten Hertog en Nassau van niemand wat te leren!
Misschien kunnen Vlaanderen en Nederland er wat van leren.