De tweede wereldoorlog
De jaren 1940/1945 werden een ware tragedie voor de sedert twintig jaren onder Belgische vlag levende Duitsers of Duitse Belgen.
Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger België binnen en reeds op de 18de mei vielen de zgn. Oostkantons weer terug in het Duitse rijk, dat met de bekende Duitse ‘Tüchtigkeit’, maar zonder enige vorm van volksraadpleging, alle rechtbankdossiers overbracht naar Duitsland. Tegoeden van burgers bij Belgische banken en saldo's bij de postgiro gingen naar Duitse bankinstellingen.
Van de zijde der Belgische regering kwam geen enkele reactie, noch enig protest.
Het enige wat de bevolking uit de Oostkantons tijdens de oorlogsjaren van de zijde der Belgische regering (in ballingschap) hoorde was een woord van de eerste minister Pierlot in 1943 toen hij de weer in het Duitse rijk teruggebrachte Duitse Belgen of Belgische Duitsers toevoegde: ‘Vous êtes et resterez des Belges.’
Wel, dàt hebben deze ‘Belgen’ nà 1945 gemerkt en hoe!
Het ‘zurück ins Reich’ betekende voor duizenden ex-Duitsers een wegvoeren naar het Oostfront, waar de meesten sneuvelden of op andere wijze omkwamen.
Tijdens de vijf oorlogsjaren heeft de bevolking van de Oostkantons weerstand geboden en zelfs verzet gepleegd tegen een assimilatie met de rest van het Duitse rijk.
Maar dit alles mocht niet verhinderen dat de bevolking van de Oostkantons na de ‘bevrijding?’ ten prooi viel aan een ongenadige repressie, ingezet door weerstanders van het elfde uur en nà hen door piepjonge krijgsauditeurs, die geen woord Duits spraken of verstonden. En dan toch maar ‘recht spreken’.
Niet minder dan 16.480 dossiers op een bevolking van ongeveer 60.000 zielen werden samengesteld. Dat kwam hierop neer, dat op elke vier Duitse Belgen er een is vervolgd door het naoorlogse gerecht.
In elke familie was er minstens één lid, dat in staat van beschuldiging werd gesteld.
In 1946 werd meer dan 40 t/h van de mogelijke kiezers, als nasleep van uitgesproken vonnissen, uitgesloten van het actieve kiesrecht! Ja, dat ‘Vous êtes et resterez des Belges’ van minister Pierlot heeft de Oostkantonners deugd gedaan.
Zo zag Guido Fonteyn een triest beeld van de rechtsstaat België, die zich voor het jaar 1940 nauwelijks bemoeide met het sedert 1919 aangehechte