van Vlaanderen en de Vlamingen in de wereld. Het thema zal dan ook luiden: ‘Vlaanderen, land zonder grenzen.’ De bedoeling is de invloed en de werking van de Vlaamse kunstenaars in het buitenland duidelijk naar voren te brengen en bekend te stellen.
De twee jaar geleden opgerichte Nederlandse afdeling van het Brussels muziekconservatorium blijkt, tegen veler pessimisme in, een groot succes te worden. Begonnen werd met 170 leerlingen. Vorig jaar reeds 195. De provincies Antwerpen en West-Vlaanderen leverden 14 t.h. en Oostvlaanderen en Limburg elk 11 t.h. van de leerlingen.
Uit het buitenland kwamen 15 leerlingen, van wie 9 uit Nederland, 2 uit Duitsland en uit V.S.A., Polen, Italië en Zuid-Afrika een leerling.
De Vlaamse Vrije Universiteit Brussel (V.U.B.) opende 1 oktober haar deuren als autonome instelling. Eerste Vlaamse rector is prof. Gerlo.
Er is alle reden om aan te nemen, dat binnen de kortst mogelijke tijd aan deze V.U.B. rechtspersoonlijkheid zal worden verleend.
Een colloquium voor planning en cultuurbeleid vond op 10 en 11 oktober plaats in het congressengebouw.
Hiertoe besloot de Studiegroep voor cultuurbevordering van de katholieke universiteit Leuven na overleg en in samenwerking met het min. van Ned. Cultuur. Onderwerpen van discussie waren: nationaal, provinciaal en gemeentelijk overheidsbeleid. Buitenlandse sprekers gaven hun mening over planning en cultuurbeleid in eigen land.
Na de inleidende redevoeringen volgden discussies in diverse sectievergaderingen.
Wintercursussen culturele vorming te Neerpelt vinden plaats in het winterseizoen 1969-1970. Bedoeling van de vijf cursussen is de Limburgse bevolking kennis te laten maken met de meest actuele ontwikkelingen in het sociaal-cultureel vormingswerk.
De cursussen omvatten: algemeen kunstzinnige vorming, dictie en voordracht, mime en grime, audiovisuele middelen en sociaal-cultureel vormingswerk.
Alle inlichtingen verstrekt ‘Dommelhof’ Hoekstraat 45, Neerpelt.
Een tweejaarlijkse prijs voor de Humor zal in 1970 na een gehouden wedstrijd worden uitgereikt. Alleen Vlamingen kunnen deelnemen met inzendingen van cartoons, humoristische tekeningen, spotprenten, zonder verklarende tekst.
Er zijn drie prijzen van 3.000, 2.000 en 1.000 BF..
Alle inlichtingen verstrekt de Vlaamse Toeristenbond, Sint Jakobsmarkt 45, Antwerpen, mits postzegel voor antwoord wordt bijgevoegd.
Brusselse Vlamingen willen voor het merendeel geen Nederlandstalige scholen voor hun kinderen. Dat is de ervaring van minister Vermeylen (minister van Nationale Opvoeding), die nog pas vijf Nederlandstalige lagere scholen liet bouwen op gunstige plaatsen in Brussel, maar er kwamen geen leerlingen. De Brusselse Vlaming meent nog altijd dat een Franse opleiding hem meer kansen biedt op de arbeidsmarkt. Bij een gehouden enquête is gebleken, dat slechts 17 t.h. van de Brusselse Vlamingen zich ook Vlaming voelt. Slechts een vierde van het aantal Vlamingen in de hoofdstad spreekt Nederlands.
Met een goede propaganda voor en met de bouw van Nederlandstalige lagere scholen zal worden voortgegaan.
Minister Vermeylen vertelde niet, dat hij 10 scholen per jaar zou bouwen. Nadat senator Jorissen hem herhaaldelijk met de neus op de bouw van Nederlandstalige lagere scholen in Brussel had gedrukt, ging de minister eind augustus hals overkop over tot benoemingen van het nodige personeel, zodat pas tot propaganda voor die scholen kon worden overgegaan toen de scholen overal al weer heropend waren.
De A.B.N.-veertiendaagse-1970 zal van 24 februari tot 14 maart worden gehouden. De opening vindt plaats in Kortrijk. De sluiting met een bal in Hasselt.
Het thema van de veertiendaagse luidt: ‘A.B.N. en vrijetijdsbesteding.’ Aldus ‘Nu Nog’ van september 1969.
Een rapport betreffende de arbeidsmarkt in het Benelux-Middengebied, samengesteld door de rijksdiensten voor de arbeidsvoorziening in Nederland en de Administratie van de Werkgelegenheid en de Rijksdienst voor Arbeiddsbemiddeling in