In het buitenland
De Vlaamse toneelgezelschappen treden ook in het buitenland op, maar hier zijn hun mogelijkheden natuurlijk zeer beperkt. Het ligt voor de hand dat Nederland hier voorrang geniet. Reeds voor de Tweede Wereldoorlog trad de Antwerpse K.N.S. elke zomer op in het openluchttheater te Valkenburg bij Maastricht. Na de oorlog heeft de K.N.S. en ook de Brusselse K.V.S. in steeds toenemende mate voorstellingen gegeven in Nederlandse schouwburgen. Elk seizoen kan men deze gezelschappen te zien en te horen krijgen te Maastricht, Tilburg, Eindhoven, Rotterdam, soms ook te Amsterdam en te Middelburg.
Te vermelden is in dit verband nog, dat vooraleer de Congo een onafhankelijke staat werd, de K.N.S. voorstellingen in deze voormalige Belgische kolonie gaf en dan soms zijn reizen tot in Zuid-Afrika voortzette. Een enkele keer - in 1955 - heeft de K.N.S. in het Théâtre des Nations te Parijs voorstellingen gegeven van de bekende middeleeuwse werken ‘Elkerlyc’ en ‘De gekroonde Leerse’. Het Brusselse Kamertoneel is zijnerzijds te Berlijn en te Lissabon opgetreden.
De heer Van Kerkhoven herinnerde er ons ook nog aan, dat te Antwerpen sedert 1958 elk jaar een Internationaal Theaterfestival wordt gehouden, met toenemend succes. Dit jaar hebben er toneelgezelschappen uit Brussel, Keulen, Genève, Parijs en zelfs één uit Japan hun medewerking aan verleend.
Zes jaar lang heeft Bert van Kerkhoven de Koninklijke Nederlandse Schouwburg te Antwerpen geleid - maar voordien had hij gedurende zeventien jaar als radioverslaggever zijn toehoorders op de hoogte gehouden van de ontplooiing van het Vlaamse toneel. Als directeur van de K.N.S. heeft hij er (en dat vertelde hij ons niet zelf, maar dat lazen wij in Vlaamse kranten, die zijn verdiensten bij zijn afscheid zeer hebben geroemd) bijzonder naar gestreefd de kwaliteit van de voorstellingen te verhogen. Het ging hem er niet om elk seizoen een groot aantal toneelstukken in zijn programma op te nemen. Voor hem was de kwaliteit van de voorstellingen de belangrijkste factor. En men kan slechts hopen - en vermoedelijk ook verwachten - dat zijn opvolger, Lode Verstraete, eveneens een weg zal bewandelen, die het toneel in Vlaanderen en daarmede het Vlaamse land zelf ten goede zal komen.
M.