Omdat het A.N.V. meent dat de overheid een voorbeeld moet geven aan andere gebruikers van de taal en het eenvoudig een eis is van democratie dat iedereen kan begrijpen wat men wil en wat wordt bedoeld. De boeren in de Achterhoek hadden er recht op precies te weten wat ruilverkaveling is en wat er van hen werd verlangd....
Over het brede front van de nieuwsvoorziening nam het A.N.V. in kranten, weekbladen en radiorubrieken tijdelijk enkele belangrijke stellingen in: met grote koppen op de nieuwspagina's, in de hoofdartikelen, in de vorm van een vraaggesprek met de algemeen voorzitter, dr. W.H. van den Berge.
De laatste werd door minister-president De Jong officieel ontvangen, die met belangstelling van de voorstellen had kennis genomen en de toezegging deed dat hieraan in de praktijk aandacht zou worden geschonken.
Er kwamen brieven binnen van een lid van de Raad van State, een hoogleraar, een secretaris van een college van staat, een kabinetschef, van leden van programmacommissies van politieke partijen, van volksvertegenwoordigers, vakbondsbestuurders, figuren uit het onderwijs, een directeur van een Bestuursschool, van tientallen uit het bedrijfsleven, het bibliotheekwezen, de omroep.... Te veel om op te noemen.
Ook nu, terwijl wij dit schrijven, komen er nog steeds reacties binnen uit Nederland, maar eveneens uit Vlaanderen. De actie die het A.N.V. heeft ondernomen heeft iets bij de mensen los geslagen, een bewijs dat men het overbodig gebruik van vreemde woorden en moeilijke uitdrukkingen ook als een euvel ervaart.
G.G.