Belgische haven in zee Rotterdam eenvoudigweg van de kaart zou worden geveegd.’
En dat was dan wel het bèste zinnetje, waarmee de integratie tussen Noord en Zuid (waarnaar zo intens zou worden verlangd aan weerszijden van de grens!) van de tafel werd geveegd.
Want landen, die het van elkaar moeten hebben, - zo wordt toch altijd beweerd - vegen elkaar niet van de kaart.
We begrijpen echter wel, dat er reden was en is voor zo'n geprikkelde stemming, waarop we straks nader terugkomen.
Het ‘Thorntonproject’ gaat, zo schrijft ‘De Standaard’ van 1 mei, België 15 miljard kosten, de pijpleidingen naar Zeebrugge, Gent, Antwerpen, Luik en Duitsland inbegrepen. Er zouden, aldus de uiteenzetting, groepen zijn, ook in het buitenland, die bereid zijn het volledige plan te financieren.
Op een andere persconferentie te Brussel gehouden verklaarde prof. Vanes, dat het project-Zeestad veel verder moet gaan dan het bouwen van een overslaghaven. Gedacht wordt aan het bouwen van een soort schiereiland, dat gelegenheid biedt voor ruime recreatie en zelfs de basis kan zijn voor een nieuwe stad. De grond uitgebaggerd voor het maken van een vaargeulmonding Schelde tot bestaande huidige vaargeul Schelde-Baalhoek en een nieuwe vaargeul vanaf de kusthaven naar de juist genoemde nieuwe vaargeul zou het nodige materiaal opleveren voor het op te spuiten havengebied. De knapste koppen, ook van de Nederlandse Deltawerken, onder wie prof. Jansen, hebben van advies gediend. Zij achten unaniem het werk uitvoerbaar. Kosten 22,5 miljard, aldus de heer Naessen, directeur-generaal van de Bank van Parijs en de Nederlanden.
Behalve dit plan is er dan nog het Baalhoekplan, waarover ook in ‘Neerlandia’ al meerdere malen de pen is gevoerd.
Op 14 mei werd daarover tussen Belgische en Nederlandse autoriteiten van gedachten gewisseld.
Maar aan de vooravond van deze besprekingen kreeg de samenwerking tussen Noord en Zuid op het gebied van de Gouden Delta wel een stevige deuk door de verklaring van de Nederlandse minister van Verkeer en Waterstaat, die woensdag 7 mei in de Nederlandse Senaat vooropstelde, dat Nederland niet van zins is de schorren van Saeftinge (dit is Baalhoekgebied) in te polderen en tot industriële ontwikkeling te brengen.
Er ligt nog werk genoeg voor de boeg in de Terneuzen-kanaalzone, het Reimerswaalgebied, het Sloe en het Gat van Ossenisse.
Derhalve ziet de Nederlandse regering voorshands geen eigen belang in de aanleg van het ambitieuse Baalhoekzeekanaal. Zij zal zelfs nagaan of deze nieuwe waterweg geen stoornissen kan teweegbrengen in de ontwikkeling van de Nederlandse zeehavens. Ook waterstaatkundige en planologische effecten zullen worden onderzocht, aldus de Nederlandse bewindsman.
Hiermee wierp minister Bakker de knuppel in het Antwerpse hoenderhok, de bij Antwerpens haven naastbetrokken autoriteiten. En daarmee is de cynische verklaring van de heer Geuth (zie boven) wat begrijpelijker geworden.