Band:
Reeds voor de tweede wereldoorlog waren in verschillende centra Vlaamse verenigingen aktief, die samen ongeveer 15.000 leden telden. Ze publiceerden hun eigen blad, getiteld - De Vlaamse volksstem -. Mede door de oorlogsomstandigheden ging de aktie volledig teloor. En het zou duren tot...... 1958. Georges Sevenants, direkteur van de wereldberoemde tuinen van Annevoie (les jardins d'Annevoie) was verwonderd over het grote aantal Vlamingen in en om Namen. Hij stelde de vraag of dit in andere centra eveneens het geval was.
Kontakten werden gelegd en stilaan groeide de idee een vereniging op te richten die alle Vlamingen zou groeperen, een eigen blad uitgeven en aan sociaal dienstbetoon doen.
Zo ontstond Band, de vereniging van en voor de Vlamingen in Wallonië met het sekretariaat te Namen, Place Ryckmans 15.
Het eerste nummer van Band gedrukt op achthonderd exemplaren, die gratis werden rondgedeeld. Er stond een oproep in tot de lezers opdat ze adressen van Vlamingen uit hun buurt of stad zouden signaleren aan het sekretariaat. Die oproep werd fantastisch beantwoord. In minder dan zes maanden beschikte de vereniging over ....... 36.000 adressen van Vlaamse gezinnen in Wallonië! Typisch was wel dat vele lijsten ‘naamloos’ werden ingestuurd. De stichting Band bleek duidelijk aan een behoefte te voldoen. Vele Vlaamse arbeiders en boeren kwamen aankloppen bij het sekretariaat. Merkwaardig was wel dat veel problemen verband hielden met taalmoeilijkheden. Onze mensen in Wallonië hadden wel vlug het nodige Waals geleerd om zich verstaanbaar te maken bij bakker en beenhouwer. Als het erop aankwam kontrakten te verstaan of zelfs gewone fakturen, ging het niet meer. Velen stelden eerst later vast dat ze de tekst niet goed begrepen hadden en....... bedrogen werden!
Band, het veertiendaags blad van de vereniging, is aan zijn tiende jaargang toe. Voor vele Vlaamse gezinnen in Wallonië is dat het enige kontakt met het geschreven Nederlands.
De vereniging heeft zich al die jaren hard ingespannen voor degelijk onderwijs van het Nederlands op de Waalse scholen. Tot voor enkele jaren was dit vak een karikatuur. De jongste tijd is er wel verbetering merkbaar.
De stunt was het organiseren van de eerste Vlaamse boekenbeurs in Wallonië, namelijk te Namen, met een officiële opening door het stadsbestuur. En toen bleek overduidelijk dat de Waal in de straat, misleid door een zekere Franstalige pers, verbaasd stond over wat de Nederlandse literatuur toch wel te bieden heeft, zelfs in Franse vertaling.
Al die jaren heeft de vereniging een grote bezorgdheid aan de dag gelegd voor de kinderen van de Vlaamse emigranten. Zo wordt een kinderaktie gevoerd onder leiding van mevrouw Rein Hauben, ondervoorzitster. Ook de jongeren hebben hun eigen vereniging die tal van initiatieven neemt, zoals voordrachten, reizen naar Vlaanderen en Nederland, ontspanning in een eigen milieu.
In november 1968 hield Band zijn tiende kongres. Een gebeurtenis voor wie weet wat het betekent om vol te houden. Al die jaren is de vereniging haar basisprincipe trouw gebleven, namelijk: wij willen ons zelf blijven, maar wij eerbiedigen strikt de integriteit van Wallonië!