opgericht, kan niet aan de uitwisseling deelnemen, daar het als een Belgisch-Nederlandse stichting zijn speelgebied vindt in Belgisch en Nederlands Limburg waarvoor het dan ook door Nederlandse en Belgische overheden in gelijke mate gesubsidieerd wordt. Het Amsteltoneel treedt niet in België op.
De Nederlandse toneelgezelschappen verschijnen bij de toneeluitwisseling met België voornamelijk in de steden Brussel (in het seizoen 1967/1968 16 keer) en Antwerpen (9 keer), maar ook in Gent (4 keer) en Turnhout (3 keer) en incidenteel in Brugge, Leuven, Mol/Donk en Neerpelt. Ensemble/Globe, Centrum en Studio nemen het belangrijkste deel van de Nederlandse bijdragen aan de toneeluitwisseling voor hun rekening (zie Tabel).
Het is gebruikelijk dat het aantal voorstellingen van de Belgische gezelschappen in Nederland ongeveer gelijk is aan het aantal Nederlandse voorstellingen in België. De Belgische gezelschappen komen voornamelijk in de Noordbrabantse steden Eindhoven (in hoofdzaak), Tilburg, Den Bosch en Breda, voorts ook in Nijmegen, Rotterdam, Amsterdam, Maastricht, Middelburg, Haarlem en Utrecht.
De gezelschappen spelen tijdens de wederzijdse uitwisseling de stukken die in het eigen land op het repertoire van het seizoen staan.
Het overzicht van deze voorstellingen vanaf het seizoen 1964/1965 luidt (met voorbehoud ten aanzien van de voorstellingen der Belgische gezelschappen, waarvan exacte gegevens niet beschikbaar waren):
seizoen 1964/1965: de Nederlandse Comedie speelde Op hoop van zegen van Herman Heijermans te Antwerpen, het Nieuw Rotterdams Toneel (N.R.T.) de musical Kiss me Kate van Bella en Samuel Spewack met muziek van Cole Porter in Antwerpen; Ensemble trad in Antwerpen op met Voerman Henschel van Gerhart Hauptmann, De Meeuw van Anton Tsjechow, Het leven dat ik je gaf van Luigi Pirandello en De bruiloft van Figaro van Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, Centrum speelde in Brussel de eenakters De minnaar van Harold Pinter en De eerbiedige lichtekooi van Jean-Paul Sartre (3 keer), De gedachte van Leonid Andrejew (2 keer), De Polyester polka van Dimitri Frenkel Frank en Elektra van Euripides. Studio kwam in Antwerpen met Pas op dat je geen woord zegt van Dimitri Frenkel Frank.
De K.N.S. bracht een voorstelling van De held van het Westen van John Millington Synge in Rotterdam, en in Tilburg een voorstelling van Tartuffe van Molière en van Tramlijn Begeerte van Tennessee Williams, en nog een voorstelling in Oosterhout; de K.V.S. trad in Maastricht, Haarlem, Nijmegen en Utrecht op met Adam in ballingschap van Joost van den Vondel en in Amsterdam met Nana van Staf Knop.
seizoen 1965/1966: De Nederlandse Comedie speelde Niet als bewijs toegelaten van John Osborne in Antwerpen, de Haagse Comedie Lessen in laster van Richard Sheridan in Antwerpen (2 keer) en het N.R.T. Nooit te laat van Sumner Arthur Long eveneens in Antwerpen; ook Theater en Ensemble traden alleen in Antwerpen op, Theater met Kabaal in Chioggia van Carlo Goldoni, Eva Bonheur van Herman Heijermans en Liefde onder de olmen van Eugene O'Neill, Ensemble met De Zaak J. Robert Oppenheimer van Heinar Kipphardt, Hooikoorts van Noel Coward en Dat zonderlinge dier van Gabriel Arout; Centrum speelde in Brussel Lief zijn voor Sloane van Joe Orton (2 keer) en Liefde's loze les van William Shakespeare (6 keer) en te Antwerpen Recht op moord van Yves Jamiaque en Vuile handen van