| |
| |
| |
Kroniek Noord-Zuid
Zuidnederlandse ontmoetingen in Antwerpen
Tijdens een persconferentie in het gebouw van de Kultuurraad voor Vlaanderen in Antwerpen, waar ook de heer Cantrijn, adj. secr. van de Kultuurraad (tevens secretaris van de afd. Antwerpen van het Algemeen Nederlands Verbond) aanwezig was, verklaarde dr. H. Vredegoor, voorzitter van het organisatiecomitee der ‘Zuidnederlandse Ontmoetingen’, dat in het seizoen 1968-1969, in een periode van vijf weken, niet minder dan tien manifestaties in de stad Antwerpen zullen worden georganiseerd en wel in de maanden februari - maart.
Men wil op die manier tot een jaarlijkse traditie komen.
Dit initiatief wordt in het raam van het Belgisch-Nederlands cultureel akkoord, zowel gesteund door de overheden van staat, provincie en stad Antwerpen, als door de Kultuurraad voor Vlaanderen, het Verbond van Vlaamse Kultuurverenigingen en het Verbond der Vlaamse Academici van Antwerpen en de B.R.T..
Dinsdag, 4 februari jl. vond de officiële opening plaats van deze ‘Zuidnederlandse ontmoetingen’ in de lokalen van de Kon. Academie van Antwerpen, door directeur Macken. Onder de vele prominenten, aanwezig bij deze plechtigheid, waren o.a. minister L. Tindemans, consul-generaal der Nederlanden Ceulen, consul de Jong, gouverneur Kinsbergen, mr. J. Fleerackers, kabinetschef van minister Van Mechelen, parlementariërs, prof. Collin, prof. K.C. Peeters en vertegenwoordigers van de provincie Noord-Brabant (Nd.). De heer Vredegoor, voorzitter van het organisatiecomitee, uit Eindhoven sprak als groot bevorderaar van de integratie tussen Noord en Zuid, de hoop uit, dat men werkelijk zou komen tot een gevestigde traditie met ruime belangstelling aan beide zijden van de grens.
Namens minister Van Mechelen, op het laatste moment verhinderd, achtte de heer Fleerackers zich gelukkig, net als te Eindhoven, deze Zuidnederlandse Ontmoetingen te mogen openen. Spreker achtte het een grote meevaller dat deze dagen zijn ontstaan uit het volk en niet vanuit de hoogste bestuurskringen.
Domien Van Gent, tentoonstellingsadviseur in 's Hertogenbosch, leidde vervolgens op briljante wijze de tentoonstelling en daarmee gepaard gaande bioskoopvoorstelling van films van Frans Zwartjes in. Een genot voor het oor, deze welsprekende Noordbrabander!
‘Tien Kunstenaars van Noord-Brabant’ zo luidt de titel van de tentoonstelling die van 5 tot 23 februari te zien was in de grote zaal van de akademie.
Vermelden we volledigheidshalve nog
| |
| |
de volgende manifestaties bij de Zuidnederlandse Ontmoetingen op 7 februari in de Koningin Elisabethzaal ‘Die Schöpfung’ door het Brabants Orkest en Philips Filharmonisch Orkest, leiding Hein Jordans, op 11 februari in KNS ‘Kleren maken de man’ door Zuidelijk Toneel Globe en op 15, 17, 20 en 22 februari in Arenbergschouwburg Ramses Shaffy, Liesbeth List en Trio Louis Van Dijk.
| |
Martinus Nijhoff-prijzen uitgereikt
Woensdag, 29 januari zijn in de raadszaal van Den Haag de Martinus Nijhoff-prijzen voor vertalingen uitgereikt aan mevrouw Olga Krijtova en de heer Marco Fonds (Martinus van Dijke) wonende in Rome. Prof. mr. W. de Gaay-Fortman, voorzitter van het Prins Bernhardfonds reikte de prijzen uit.
Mevrouw Krijtova kreeg de prijs voor vertalingen in het Tsjechisch van een rits romans en novellen van moderne Noord- en Zuidnederlandse auteurs, o.a. Van Schendel, Teun de Vries, Jan Wolkers, Herman Teirlinck en Hugo Claus.
Marco Fonds legt zich vrijwel uitsluitend toe op het vertalen van klassieke en moderne Russische schrijvers.
De jury was samengesteld uit: prof. dr. S. Dresden, vz. en de leden: Adriaan Morrien, J. Prieman, Paul Rodenko, mr. E. Straat, Dolf Verspoor en Bert Voeten.
| |
Versnelde toenadering tussen Noord en Zuid
Tijdens een lunch van de Belgisch-Nederlandse vereniging in Antwerpen sprak de commissaris van de koningin in Zuid-Holland, mr. J. Klaassesz over ‘Het omstreden huwelijk van de Benelux’. Wijzende op het vele nieuwe, dat overal naar boven wil komen en een gevoel van algemeen onbehagen in de huidige maatschappij, stelde mr. Klaassesz de vraag of niet de tijd was aangebroken te streven naar nieuwe vormen van contact tussen België en Nederland.
De drang en het verlangen naar vernieuwing in de wederzijdse benadering moet van onder uit tot stand komen en gedragen worden door de brede massa. Permanente diskussie moet er komen over de grote belangen - als onze gemeenschappelijke rivieren - die we samen te verdedigen hebben. Maar waarom zouden bijvoorbeeld ook niet slagersverenigingen en andere ambachtelijke instellingen en beroepsverenigingen hun kongressen en bijeenkomsten houden in het zusterland, waar het dan tot diskussie kon komen over wederzijdse problemen.
Zo zouden de bevolkingen van beide landen elkaar beter gaan kennen en van elkaar kunnen leren wat hier of daar ontbreekt en hoe het beter kan. ‘Want de grote vraag waarvoor wij gesteld zijn is’ zei spreker, ‘hoe onze beide bevolkingen in Europa en tot voorbeeld van Europa, dichter bij elkaar brengen? Zo zou wat nu voor velen nog een omstreden huwelijk is, een modelhuwelijk kunnen worden’.
| |
Nederlands toneel in Vlaamse schouwburg
Op 3 februari jl. speelde het Groot-Luxemburgs Toneel uit Maastricht in de Kon. Vlaamse Schouwburg te Brussel. Opgevoerd werd: ‘Grafschrift voor George Dillon’, van de Engelse schrijver John Osborne. Cas Baas had de regie.
Op 11 februari voerde het Zuidelijk Toneel Globe uit Eindhoven ‘De jongste Dag’, van John Arden, op. Regie: Ton Lutz.
Op 18 februari bracht hetzelfde gezelschap: ‘Kleine moordenaars’, een satire van Jules Feiffer, in regie van Adrian Brine.
| |
Nederlandse luisterspelen door B.R.T. en N.R.U. bekroond
In de luisterspelwedstrijd, georganiseerd door de B.R.T. en de Ned. Radio Unie (N.R.U.), in opdracht van de Conferentie van de Nederlandse Letteren, zijn tweede prijzen toegekend en wel aan Peter van Gestel, voor zijn ‘Laura’ en aan Johan van der Woude voor diens ‘Toren-eindspel’. Een derde prijs verwierf Manuel van Loggem, toneelrecensent van het Algemeen Dagblad, voor zijn ‘Zeven miljoen moleculen’.
Geen enkele inzending (er waren 119 manuscripten binnengekomen) kwam voor een eerste prijs in aanmerking.
De bekroonde spelen zullen door de B.R.T. en de Nederlandse radio worden uitgezonden. Van de resterende niet bekroonde spelen komen er eventueel nog twintig in aanmerking voor uitzending.
De jury bestond uit de heren Marcel Coole en Jos de Haes (België) en Ab Cauvern en Hans Jonges (Nederland). Voorzitter was de heer W.G. van Manen.
| |
Bijeenkomst dichters uit Noord en Zuid in Maastricht
Op 1 november 1967 kwamen 22 dichters uit de beide Limburgen en Noord-Brabant
| |
| |
bijeen in de Redoute van de stadsschouwburg in Maastricht. Op 21 januari jl. vond een tweede bijeenkomst plaats, waaraan nu ook Duitse dichters deelnamen.
Zowel de Nederlandse Regionale Omroep-Zuid als de B.R.T. en de West-Deutscher Rundfunk hebben aan de voorbereidingen medegewerkt en verzorgen de opnamen. Deze manifestatie is mede opgezet in het kader van de bevordering van de internationale culturele betrekkingen tussen Nederland, België en de Duitse Bondsrepubliek.
De pers gaf na de samenkomst een weinig enthousiast verslag van deze manifestatie.
| |
Instituut voor Nederlandse Lexicologie
Minister dr. M.A.M. Klompé heeft op 15 januari het bestuur van de Stichting Instituut voor Nederlandse Lexicologie, dat ten doel heeft de studie van de Nederlandse woordenschat te bevorderen, geïnstalleerd.
De werkzaamheden verbonden aan de samenstelling van het Woordenboek der Nederlandse Taal, zal het onder meer voortzetten.
Voorzitter is de burgemeester van Utrecht, jhr. mr. C.J.A. de Ranitz.
Minister Klompé hield de installatierede, waarna het woord was aan de Belgische minister van Nederlandse Cultuur, prof. dr. F. van Mechelen.
Deze spreker noemde de stichting het embryo van een geïnstitutionaliseerde culturele samenwerking tussen Noord en Zuid.
Minister Van Mechelen zou het toejuichen als het nieuwe Instituut verder ging dan het opstellen van een woordenboek. Hij denkt aan: de spelling, de terminologie, de nieuwe woordvorming, de uitspraak, het onderwijs van de Nederlandse taal in het buitenland.
Hij denkt ook aan: het wetenschappelijk onderwijs, het collectief wetenschappelijk speurwerk, de technologische samenwerking, de samenwerking inzake massacommunicatiemedia (radio, t.v. en pers), de samenwerking inzake ‘éducation permanente’, life-long-learning-programma's via educatieve t.v., enz., allen sectoren, die reeds vandaag in volle werking zijn en dus ook de economische welvaart in het jaar 2000 zullen bepalen.
In het bestuur zitten uit België: dr. G. Geerts uit Leuven, dr. A. van Loey, V.U. te Brussel, dr. J.L. Pauwels uit Leuven, dr. W. Pee van de R.U. te Gent en uit Nederland: dr. W.J.H. Caron uit Amsterdam (V.U.), dr. K. Heeroma (Groningen), mr. H. van Manen (Leiden), dr. P.J. Meertens (Amsterdam, vz. Mij voor Nederlandse Letterkunde), J. Platteel, gepens. hoofdambtenaar Min. van O. en W. te 's-Gravenhage, dr. C.F.P. Stutterheim, universiteit Leiden en dr. A.A. Weijnen, van de Kath. Universiteit te Nijmegen.
| |
Antwerpse kunst in Noord-Brabant
Met medewerking van Belgische schilders, schrijvers en cineasten is een tentoonstelling ingericht in het cultureel centrum kasteel Nemerlaer te Haaren (tussen Tilburg en Vught, N.Br.) onder de naam ‘Antwerpen op kasteel Nemerlaer’.
Deze tentoonstelling is georganiseerd door de heer Gerrit Kool, eigenaar van het trefpunt voor kunstenaars te Antwerpen, VEKU genaamd.
De bedoeling is naderhand een tournee te maken door België en Nederland om daarmee een algemeen beeld te geven van de activiteit in de Scheldestad. Op deze manier wil men vooral minder bekende mensen de gelegenheid geven naar buiten te komen en hen de eerste stap daartoe gemakkelijker te maken.
‘De Standaard’ van 18/19 januari meldt verder dat Antwerpse schrijvers in het klein theater tot en met 2 februari gelegenheid zal geboden worden uit eigen werk voor te dragen en dit onder leiding van Maarten van Nierop, literatuur-direkteur van de Standaard-uitgeverij. Aldus namen Nic van Bruggen, Patrick Conrad, Henri-Floris Jespers, Clem Schouwenaers en Werner Spillemaeckers deel aan een algemeen gesprek. Verder werd een groot aantal experimentele films van Antwerpse cineasten getoond. Bij al deze manifestaties werden boeken en foto's op de antiek-étage geëxposeerd.
Dit waren inderdaad een reeks initiatieven die moeten aangemoedigd worden. Laten wij hopen dat, zoals gepland, de jongere en onbekende elementen aan bod zullen komen en er naar ernstig en verantwoord werk zal uitgekeken worden.
| |
Belgische schilders in Nederlandse Vereniging - Brussel
De culturele attaché bij de Nederlandse ambassade in Brussel, drs. M.J.J. van Loosdrecht, opende 1 februari in de lokalen van de Nederlandse vereniging in de Belgische hoofdstad, een tentoonstelling van vijftig werken van vier Belgische figuratieve schilders tussen de 35 en 47 jaar: Pierre Binart, Robert Brems, Louis Collet en Rik Herman. De laatste twee exposeerden al eens in Amsterdam.
| |
| |
| |
Poëzieprijs Heideland
Op de in 1967 door de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen-Brussel in samenwerking met de Vereniging van Letterkunprijs ‘Heideland voor Zuid en Noord’, kwamen niet minder dan 312 dichtbundels ter beoordeling binnen.
De jury van de Poëzieprijs heeft twee eerste prijzen toegekend aan Marcel Cools te Brussel en Hedwig Speliers te Nieuwpoort. Deze prijzen vertegenwoordigen een bedrag van Bfr. 20.000.
Een tweede prijs ad Bfr. 10.000 ging naar Berend Wineke uit Emmen (Drenthe).
De prijsuitreiking vond plaats in de eerste helft van januari 1969. De jury was samengesteld uit: Luc Indestege uit Dilbeek (voorzitter), Mischa de Vreede (Amsterdam), Wim Hazeu (Hilversum), Marc Galle (Brussel) en Paul de Wispelaere (Damme).
| |
Candidaatstelling Nobelprijs
Ter bespreking van een gemeenschappelijke candidaatstelling voor de Nobelprijs-1970 heeft de voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen opnieuw contact opgenomen met de representatieve literaire organisaties uit Noord en Zuid. Er schijnt kans op nieuwe mogelijkheden van samenwerking.
| |
Drs. Jef Notermans ontving Juliana-Boudewijnprijs 1967-1968
De bekende Maastrichtenaar drs. Jef Notermans, rond zeventig jaar, ontving begin februari de Juliana-Boudewijnprijs 1967-1968.
In ‘De Telegraaf’ van 12 februari jl. wijdt Conny Sluysmans t.g.v. de bijzondere onderscheiding een zeer waarderend artikel aan deze neerlandicus, letterkundig auteur, dichter, publicist en, zoals een der gasten uit Belgisch Limburg hem noemde, een echte boekanier.
In de fraaie raadszaal van het Limburgs dorpje Heer was het groot feest. De gouverneurs der beide Limburgen waren daar aanwezig.
Drs. Notermans is voor het Verbond geen onbekende. Hij had jaren de leiding van de afdeling Maastricht.
In het Jubileumnummer van ‘Neerlandia’ (1898-1958) staat een bijdrage van hem, getiteld: Henric van Veldeke (de oudst bekende Dietse dichter).
Drs. Notermans zal binnen afzienbare tijd aan de Leidse universiteit bij prof. dr. C.A. Zaalberg promoveren op zijn proefschrift: ‘Een commentaar op Henric van Veldeke's Legende van Sint Servaas’.
Het Algemeen Nederlands Verbond wil niet nalaten op deze plaats zijn hartelijke gelukwensen uit te spreken voor de verdiende onderscheiding.
| |
Literaire Preludium-prijzen 100.000 fr.
De uitgeverij Preludium meent dat al te veel jonge letterkundigen en debutanten in Noord- en Zuidnederland bij de gevestigde commerciële uitgeverijen niet of zeer moeilijk aan bod komen.
Daarom schrijft de uitgeverij in 1969 voor de eerste maal een literaire prijsvraag uit waaraan voor 100.000 fr. prijzen zijn verbonden.
De beoordeling en bekroning van de ingezonden manuskripten zal door de medeinzenders zelf gebeuren, wat elke vooringenomenheid van de traditionele jury's uitsluit.
Er zijn vijf kategorieën voorzien:
Kategorie 1 voor de roman: 35.000 fr.
Kategorie 2 voor de novelle: f 25.000 fr.
Kategorie 3 voor het kortverhaal: 10.000 en 5.000 fr.
Kategorie 4 voor de dichtbundel: 15.000 fr.
Kategorie 5 voor losse gedichten: 5.000, 3.000 en 2.000 fr.
De ingezonden werken moeten onuitgegeven zijn en oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven.
Zij dienen getypt in drie exemplaren onder schuilnaam of motto geadresseerd te worden aan de uitgeverij Preludium, Hoogveld 8, Beverst (Belgisch Limburg).
Inzendingen voor de kategorieën 1, 2 en 4 uiterlijk op 30 juni 1969 en voor de kategorieën 3 en 5 uiterlijk op 30 april 1969.
De bekroonde werken zullen door de uitgeverij Preludium uitgegeven en onafgezien de verworven prijs, gehonoreerd worden.
Het volledig reglement met aanvullende voorwaarden is te verkrijgen op het hogervermelde adres van de uitgeverij Preludium. |
|