De oprichting van een universitaire instelling in de provincie Limburg acht de Kultuurraad op zich zelf verantwoord, maar de normale expansie van de reeds bestaande instellingen mag niet worden geremd door de plannen voor een nieuwe universiteit in Limburg. Een stichtingswerkgroep zal belast dienen te worden met de voorbereiding van een universitaire instelling in Limburg.
De Kultuurraad voor Vlaanderen betrekt met geen woord, in haar betoog voor een Limburgse universiteit, de mogelijkheid van samengaan met de plannen in Nederland voor een universiteit in Nederlands Limburg, waarmee Belgisch-Limburg zoveel belangen deelt.
Na uitvoerig te hebben stilgestaan bij de financiering van het hoger onderwijs in België beveelt de Kultuurraad de instellingen aan van een universitaire of wetenschappelijke raad, waaraan adviserende bevoegdheid wordt gegeven.
Aan deze Raad zou de precisering van de concretisering van het universitair beleid in Vlaanderen moeten worden toevertrouwd. In deze Raad zouden zitting moeten nemen: enkele vertegenwoordigers per universitaire instelling, leden die niet behoren tot het universitaire milieu, maar die representatief zijn voor de economische, sociale en culturele sectoren van het maatschappelijk leven.
De Kultuurraad acht het vanzelfsprekend, dat de beide Belgische cultuurgemeenschappen zouden beschikken over een eigen universitaire of wetenschappelijke raad.
Het maandblad ‘Kultuurleven’ vermeldt niet aan welke instanties dit Memorandum werd toegezonden.
Wij mogen dankbaar zijn, dat Vlaanderen beschikt over deze Kultuurraad, die tintelt van grote initiatieven en die niet gaat rusten ná het publiceren van dit Memorandum, maar zal strijden en blijven strijden, totdat verwezenlijkt is wat in zijn Memorandum als noodzakelijk en onvermijdelijk wordt gesteld.
d.K.A.