‘Ons Erfdeel’, 11e jaargang, nummer 13, maart 1968.
Dit algemeen Nederlands driemaandelijks cultureel Tijdschrift brengt in elk verschijnend exemplaar weer onder onze aandacht, dat ‘Ons Erfdeel’ een klankbord en spreektrompet wil zijn voor allen ‘in eenen stronck gheplant’.
Een voor de Nederlandse cultuur uitermate belangrijke kwestie, - al schijnt Noord-Nederland er geen slapeloze nachten van te krijgen - is de katholieke universiteit van Leuven en in het bijzonder de overheveling van de Franse afdeling naar het hart van Wallonië. Over deze kwestie opent ‘Ons Erfdeel’ met een uitstekend overzicht, samengesteld door dr. M. van Haegendoren; een kundiger auteur had de heer Deleu niet kunnen aantrekken.
Alle aspecten van dit niet zo simpele vraagstuk vindt de aandachtige lezer in dit artikel terug.
Dr. A.W. Willemsen kondigt uitvoerig het pas opnieuw verschenen werk van Eugène de Bock aan: ‘De Nederlanden’, Overzicht van de geschiedenis, de beeldende kunst, de bouwkunst en de letterkunde van de oudste beschaving tot 1830, dat met recht door de recensent een monument van uitgeverskunst wordt genoemd wat opmaak, typografie en vooral illustratie betreft.
De uitgeverij Heideland te Hasselt (België) levert dit kunstwerk tegen de prijs van 1.975 Bfr.. Anton van Duinkerken schreef de inleiding.
Hubert Lampo, die op 12 januari voor de Haagse afdeling van het Verbond optrad met Lia Timmermans met een boeiende voordracht over het werk van Felix Timmermans, schreef een roerend, van grote waardering getuigend afscheid, gewijd aan de in Zuid-Afrika wonende en op reis in Stuttgart overleden Vlaamse ras-artiest Fred Engelen, die helaas voor het Antwerpens toneel verloren ging, maar in Zuid-Afrika, samen met zijn vrouw, de begaafde actrice Tine Balder, de naam van Vlaanderen zeer hooghield.
Een pleidooi voor de onvervalste Vlaamse geaardheid van Komen, dat niettemin bij het Franse Henegouwen is getrokken, houdt André van Heede, die zijn betoog met een schat van cijfers verrijkt.
Bijzondere aanbeveling verdient het artikel van prof. Rob. Antonissen, die ons zijn visie geeft op de Zuidafrikaanse student in de letteren tegenover de Nederlandse Letterkunde.
Wij treffen daar o.a. aan het Afrikaans-Nederlandse leerplanschema van een der Engelstalige universiteiten in Zuid-Afrika. Daarin komt de studie van de Nederlandse letterkunde goed aan haar trek, zoals uit zijn uitvoerige toelichting duidelijk blijkt.
André Demedts stelt in zijn rubriek ‘In de rand’ de vraag of de in Nederland en België bestaande culturele organisaties niet ieder een Frans-Vlaming als erelid zouden kunnen aanvaarden. Die ereleden zouden na enige tijd misschien wel op prijsstellen gewoon lid te worden met de verplichtingen die daarbij behoren, zodat tenslotte een geregeld contact de Frans-Vlaamse leden ertoe zou aanzetten zelf een Frans-Vlaamse afdeling van bepaalde culturele organisaties op te richten. Demedts hoopt dat dit punt straks in Waregem behoorlijk aan de orde zal worden gesteld en veler instemming zal vinden.
We zouden zo kunnen doorgaan met onze lezers te wijzen op de vele schatten, die ‘Ons Erfdeel’ steeds weer bevat. Maar is het niet eenvoudiger dat we ons op dit voortreffelijk periodiek abonneren en hoe eer hoe beter! Een abonnement voor de ongelooflijk lage prijs van f 10, - voor Nederland en 140 Bfr. voor België.
d.K.A.