Neerlandia. Jaargang 72
(1968)– [tijdschrift] Neerlandia– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 122]
| |
Tricolore blosDit ‘diets makertje’ zal uiter(st)aard(ig) kort zijn, want het wordt geschreven op Belgisch grondgebied tijdens de week die aan de wetgevende verkiezingen van 31 maart voorafgaat. En u weet het. Tijdens zo'n verkiezingsweek blijft er bitter weinig tijd en inspiratie over voor het schrijven van lichtvoetige cursiefjes. Het is immers een drukke week met veel drukwerk. Propagandabladen en -blaadjes, variërend wat kleur en kiesnummer betreft, maar voor het overige roerend eensgezind: niet één partij waagt het te verklaren dat ze België niet zullen redden. Integendeel. Zij zweren bij hoog en laag dat zij het (dik)huidige België zullen optillen uit een poel van sociale wanorde en politieke ontucht, en dat orde en tucht voortaan zullen zegevieren. Om deze reddingsaktiviteiten te verwezenlijken worden - het doel wettigt de middelen - de meest diverse methodes aangeprezen, variërend van overkoepelend federalisme tot decentraliserend unitarisme. Uit de verkiezingsdruksels blijkt bovendien, hoe de verantwoordelijkheid van de kiezers wordt geprezen, gewaardeerd en tot duizelingwekkende hoogten opgevoerd; hoe de kleuren-druk-glimlach-foto's van de politici op sublieme wijze worden geretoucheerd; hoe sommigen hiervan zelfs duidelijk een tricolore blos vertonen op hun tengere wangen. Koorts of schaamteblos? | |
[pagina 123]
| |
Hoe dan ook, aangezien wij deze week in België toch geplaagd zitten met het probleem van het kiezen, heb ik er meteen van geprofiteerd een nieuwe auto te kopen. Het kiezen van een auto is iets gemakkelijker dan de politieke keuze. Bij een auto houdt men rekening met de kracht van de motor en de kleur van de carrosserie. Bij het uitkiezen van een politieke partij is het net andersom: daar houdt men rekening met de kleur van de motor en de sterkte van de carrosserie. Het kiezen van een wagen is daarenboven eenvoudiger, omdat er geen Belgische automerken bestaan. Uw diets makkertje. | |
Vlaams kultureel centrumWij lazen in ‘De Standaard’ van 29 maart, dat het gebouw van de Belgische Wielrijders Bond aan het Martelarenplein op verzoek van de minister van Nederlandse Kultuur, R. van Elslande, werd aangekocht door minister van openbare werken De Saeger. Het Ministerie van de Nederlandse Kultuur zal, met respekt voor de geklasseerde gevel, het gebouw modernizeren en omvormen tot een Vlaams kultureel- en ontmoetingscentrum in Brussel. Een werkplan in twee fazen wordt opgesteld.
In de eerste faze komt zeker een Nederlandse openbare bibliotheek in het gebouw, met leeszalen voor boeken en tijdschriften. Het klublokaal van de tot nu toe eng behuisde Vlaamse Club zal ook daar gevestigd worden. Kleine expositieruimten voor allerlei tentoonstellingen worden ook in eerste instantie voorzien.
Tijdens een tweede faze zullen achter het huidige BWB-huis gelegen gebouwen worden aangekocht en afgebroken. Van de aldus verkregen ruimte wil men gebruik maken om een auditiezaal voor 200 tot 300 bezoekers te maken en akkommodatie te zoeken voor colloquiums en konferenties. In de auditiezaal zullen kamermuziekkoncerten en recitals kunnen gegeven worden.
Het kabinet van minister Van Elslande laat ons weten, dat voor het toekomstige kultureel centrum te Brussel niet de procedure toegepast zal worden, die normaal aangewend wordt voor andere kulturele centrums. Het initiatief is immers uitgegaan van het ministerie zelf en niet van een gemeentebestuur zoals gebruikelijk (KB van 13 mei 1965). Er zal dus geen kulturele raad opgericht worden tijdens het wordings- en voorbereidingsstadium van het kultureel centrum.
De speciale funktie die het centrum zal vervullen in de hoofdstad Brussel vereist dat geen procedure wordt nagestreefd, die aanleiding zou kunnen geven tot het ontplooien van de formidabele remkapaciteiten van niet zo erg Vlaams voelende gemeentebesturen.
Einde 1968 zal de BWB het gebouw verlaten. Het ministerie hoopt dat het kultureel centrum zijn eerste bezoekers zal kunnen ontvangen einde 1969. Voor de voltooiing van de tweede faze werd nog geen datum bepaald. Men herinnert er tevens aan dat het Martelarenplein geheel zal gerestaureerd worden. |
|