Komitee voor Frans-Vlaanderen
Zaterdag 20 januari hield het Komitee voor Frans-Vlaanderen onder voorzitterschap van André Demedts te Waregem een werkvergadering. Na een toelichting over de jongste aktiviteiten van de sekties onderwijs, pers, literatuur, radio en t.v., toneel, heemkunde, toerisme, jeugd, ekonomie en uitwisselingswerk, werd gemeld dat eerlang een sektie familiekunde en een sektie overheidspersoneel zal worden opgericht. Ook werd vernomen dat het driemaandelijkse tijdschrift Ons Erfdeel (Murissonstraat 142, Rekkem, 150 Fr., 208 blz. per nr.) reeds op 7.000 ex. getrokken wordt.
Bijzonder onderstreept werden de inspanningen om Nederlandse leergangen te organiseren in Rijsels Vlaanderen en in de agrarische Nederlandssprekende Westhoek in Frans-Vlaanderen.
Het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen o.l.v. Flor Barbry uit Westouter trad in Frans-Vlaanderen reeds 7 maal op gedurende dit toneelseizoen. Nog 13 opvoeringen staan op het programma. Op de affiche ‘De Regenmaker’ van Nash. Milac Vlamertinge speelde reeds 2 maal en voorziet nog 6 opvoeringen van ‘Geld is Troef’ van D. Debruyne. Voor Outer en Heerd uit Alveringen speelde reeds 2 maal de eenakter ‘Bietje’ van M. Sabbe. Gepoogd zal worden een toneelgroep, samengesteld uit Fransvlamingen zelf, op te richten. Het komitee zal zorgen voor een bekwame regisseur.
Op de kultuurdag te Waregem, 3e zondag van augustus, zal in elke sektie het woord gevoerd worden door een Fransvlaming. Medegedeeld werd dat weldra een lijvige V.T.B. - V.A.B. - reisgids over Frans-Vlaanderen zal verschijnen. De auteur is drs. J. Van Overstraeten. Ook Ons Erfdeel zal regelmatig teksten over trips in Frans-Vlaanderen opnemen.
Een grote inspanning zal geleverd worden om intergemeentelijke verbroederingen tussen Frans-Vlaanderen enerzijds en Belgisch-Vlaanderen anderzijds in de hand te werken. De nog op te richten sektie Overheidspersoneel zal zich met die taak belasten.
Vanaf 21 januari vangt te Belle (Bailleul) een Volksdans cursus aan. Daarvoor zorgt ‘Die Rooselaer’ uit Oostrozebeke. In dit verband werd gewezen op de noodzaak van zomeraktiviteiten. Misschien kunnen daar ook Vlaamse beat-groepen optreden. De volksdansers zullen telkenmale zorgen voor het aanleren van enkele Vlaamse liederen.
Verenigingen als Davidsfonds en V.T.B.-afdelingen zullen verzocht worden het op zich te nemen een toneel- of volksdansgroep in Frans-Vlaanderen te introduceren, zoals de V.T.B.-afdeling van Zonnebeke dat heeft gedaan. Dit voogdijschap zou moeten bestaan langs de hele taalgrens. Het Vlaamse Heemfeest van ‘Bachten de Kupe’ zal gehouden worden op 19 mei te Houtkerke. Bachten de Kupe zal ook een Jaarboekje uitgeven gewijd aan Frans-Vlaanderen.
Ook werd gewezen op de noodzaak van kontakten tussen de grote steden als Gent-Duinkerken-Rotterdam. Dr. De Vin (Ned.) is het daarmee eens en vermeldt het initiatief van het stadje Etten-Leur bij Breda dat in een bepaalde wijk al de straten genoemd heeft naar Fransvlaamse gemeenten.
Twee koren zijn bereid in Frans-Vlaanderen op te treden: het Veurns a capellakoor en het Knapenkoor uit Waregem.
De de Raetstichting biedt zijn hulp aan voor een sektie ‘Volksontwikkeling’ op de Kultuurdag in augustus e.k.. Zij zal voorlopig gevoegd worden bij de sektie ‘Onderwijs en toneel’.
Er zal gezorgd worden voor de oprichting van een sektie ‘Familiekunde’ en in het Veurnse zal men pogen een bijeenkomst te beleggen van burgemeesters van weerszijden van de grens.
De hervorming van de Kultuurdag te Ekelsbeke en het organiseren van een studiedag te Steenvoorde zal verder worden overwogen en met de Fransvlamingen worden besproken.
A. Lammertyn.