Nederlands cultuurbeleid (?!)
Het hiervolgende artikel geeft, voor de zoveelste maal, weer eens een schril beeld van de tekortkomingen van het Nederlands cultuurbeleid, gericht op het buitenland. Er is nog steeds geen sprake van een beleid van de zijde van de Nederlandse regering, in de eerste plaats, en van de Belgische regering, dat doelbewust gericht is op de verspreiding van de Nederlandse cultuur in het buitenland.
Er is nog steeds geen sprake van een actief en op grote schaal steunen van Nederlands onderwijs aan onderwijsinstellingen, allereerst instellingen van hoger onderwijs, in het buitenland. En er zijn nog maar weinig tekenen van verbetering te bespeuren.
Wel heeft de Nederlandse minister van onderwijs en wetenschappen toegezegd het materiële statuut (pensioenrechten) van de Nederlandse docenten in de Neerlandistiek aan buitenlandse universiteiten op korte termijn te zullen verbeteren, maar meer dan het opheffen van een wantoestand is dit niet. Dit is ongetwijfeld een teken van de goede wil van de minister. Mogen wij er ook het begin in zien van een werkelijk beleid van grootscheepse steun aan het Nederlands onderwijs in het buitenland?
Voorlopig moeten de docenten Neerlandistiek aan de buitenlandse universiteiten het nog doen met een boekenkrediet van het ministerie van onderwijs en wetenschappen, dat per docent al sinds enige jaren maximaal f 250, - per jaar bedraagt (de boekenprijzen stijgen met 7-9% per jaar).