C.V.P. Hervormingsplannen
Er is een tweede belangrijk punt deze maand. Woensdag 27 september maakte de C.V.P. de ingrijpende hervormings-plannen bekend, die deze partij in het bestuur van het land zou willen doen plaats vinden.
De leiding van de Christelijke Volkspartij is van oordeel dat de politieke beslissingsmacht voortaan op een andere manier moet worden uitgeoefend. De herverdeling van de macht zou gebeuren in een dubbele richting. De bevoegdheden van de staat worden gedecentralizeerd naar de provincies toe, zodat de bestendige deputaties kleine ‘regeringen’ worden. Anderdeels zullen de gemeenten een aantal van hun machten overdragen aan de provinciale overheid, wat neerkomt op een centralizering.
C.V.P.-voorzitter Robert Houben heeft aangekondigd dat daartoe nog voor het einde van het jaar een wetsvoorstel zal worden ingediend.
Men kan hier allerlei bedenkingen bij maken. Men kan bitter worden en stellen dat ook dit plan de macht van het parlement wil beknotten, zij het dan dat die macht wordt overgedragen aan demokratisch gekozen provinciale parlementen. De vraag is echter hoe de nieuwe verdeling van bevoegdheden er precies zou uitzien. Men kan ook van mening zijn dat het plan zoveel omvattend en zo ingrijpend is omdat het op de eerste plaats als bliksemafleider bedoeld is om de tendens tot federalizering, die ook in de C.V.P. veld wint (zie de motie van de C.V.P.-jongeren van 10 juni 1967), op te vangen en op een zijspoor te leiden. Men kan allerlei andere veronderstellingen maken, maar het C.V.P.-plan lijkt ons zo wereldvreemd, zo ver van de politieke realiteit vervreemd, dat wij niet verbaasd zijn dat dit ophefmakende voorstel na twee dagen reeds niet meer in de perscommentaren opdook. Wij zullen er graag opnieuw over praten als de zaak ooit enige schijn van politieke werkelijkheid mocht aannemen.
Nu C.V.P. en P.V.V. eindelijk uiteengezet hebben hoe die het België van de toekomst zien, zijn wij echt benieuwd wat het B.S.P.-congres op 14-15 oktober ons brengen zal. Wij hebben de indruk dat de veranderingen, die zich in stilte in deze partij voltrekken, wel eens voor een nieuw klimaat zouden kunnen zorgen en daarbij inzake federalisme standpunten worden ingenomen die vroeger ondenkbaar leken. Het rapport-Vranckx inzake het politiek regionalisme schijnt hier in elk geval op te wijzen.