Lezers schrijven ons
Leerlingenuitwisseling België-Nederland
In het juninummer van Neerlandia lees ik onder de titel ‘Ons aller cultureel Akkoord’, dat er geen enkele instelling of organisatie bestaat, die in Nederland of in België inlichtingen kan verstrekken in verband met leerlingenuitwisseling tussen België en Nederland. Dit verwondert mij zeer. Er bestaat nl. al jaren een tamelijk druk contact tussen onze beide landen in dit opzicht.
De ederlandse Stichting voor Schoolreizen (secretariaat Danckertsstraat 9, 's-Gravenhage) is reeds in 1934 begonnen met het ontvangen van grote Belgische schoolgroepen in ons land en het brengen van grote Nederlandse groepen naar België. Vanzelfsprekend moest dit gedurende de oorlog gestaakt worden, maar in de zomer van 1945, toen er in het algemeen nog geen buitenlandse reizen gemaakt konden worden, logeerden drie grote groepen leerlingen (elk van 200 à 250) uit Den Haag in de Rijksnormaalschool te Laeken. Toen bleek, dat wij geen geld mochten uitvoeren, was de Belgische regering zo vriendelijk dit voor te schieten.
Na de oorlog werd het reizen van Nederlandse leerlingen naar België en omgekeerd voortgezet; indien deze reizen buiten de vakanties plaats vinden, wordt er steeds naar contact gestreefd. Verscheiden schoolgroepen maken hiervan gebruik.
In België zijn twee officiële instanties werkzaam op dit gebied: ‘De Belgisch-Luxemburgse Schoolreizen’, Wetstraat 96, Brussel 4 en ‘De Belgische Jeugd naar het Buitenland’, Egmondstraat 11. Brussel. De laatste stichting, jarenlang onder leiding van de Waalse taalgeleerde professor Closset, die zelf voortreffelijk Nederlands sprak, zoekt geregeld in de zomervakantie Nederlandse gezinnen voor uitwisseling, maar het is steeds erg moeilijk voldoende adressen in ons land te vinden.
Hiernaast ontplooit de afdeling ‘Inrichting der Studies Bijschoolse Activiteiten’ van het Ministerie van Nationale Opvoeding en Cultuur te Brussel in dezen bijzonder grote activiteit. Deze afdeling ontvangt, in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor Schoolreizen, talrijke Nederlandse schoolgroepen van VHMO en Kweekscholen. Dikwijls worden ze zelfs op het ministerie ontvangen. Ze krijgen voorlichting over EEG, Benelux, ook wel over de taalstrijd in België, bezichtigen enkele bezienswaardigheden en gaan op bezoek bij een Belgische school. In 1966 maakten ongeveer twintig schoolgroepen met in het geheel een duizendtal leerlingen gebruik van deze gelegenheid. Deze driedaagse reizen worden door de deelnemers betaald; ze zijn niet duur. Tegenwoordig hebben de meeste scholen wel gelegenheid om die leerlingen, die financiële bezwaren hebben, te steunen, want deze studiereizen worden gewoonlijk door hele klassen gemaakt.
Wij hebben alle reden om het Belgische ministerie dankbaar te zijn voor de moeite, die het zich geeft voor de ontvangst van deze Nederlandse leerlingen.
Alle scholen VHMO en Kweekscholen in ons land krijgen ieder jaar bericht van deze en vele andere mogelijkheden; het is dan ook bijna niet aan te nemen, dat deze regeling in ons land onbekend is.
Dat ook verschillende steden in ons land aan uitwisselingsreizen doen, zal eveneens wel bekend zijn.
Dr. Alberta J. Portengen.