Groot-Kempische cultuurdagen
Met als inzet het thema ‘keerpunt der beschaving’, is op 8 en 9 juli j.l. te Hilvarenbeek de eenentwintigste verjaardag gevierd van de Groot-Kempische Cultuurdagen.
Dr. C. Kortmann, commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant, opende met een inleiding op het gemeentehuis de tentoonstelling ‘die schoongedrukte ets’ met werken van Schotel, Proost en Rademaker.
Vervolgens was er de zitting in het gemeenschapshuis.
Het thema ‘keerpunt der beschaving’ werd hier door de hoogleraren prof. H.L. van Breda uit Leuven en prof. H.M.M. Fortmann uit Nijmegen nader toegelicht, waarover op de tweede dag een discussiebijeenkomst in het gemeenschapshuis plaats vond.
Prof. Van Breda tekende voor zijn gehoor, waaronder de Belgische ambassadeur in Den Haag, de heer dr. W. van Cauwenberg en echtgenote, Anton van Duinkerken, Emiel van Hemeldonck e.a., een levendig beeld van de fenomenologie van de Vlaamse evolutie, waarbij hij aan de hand van enkele voorbeelden speels inging op de verhouding Vlaming-Nederlander en omgekeerd.
Hoewel de kwaliteit van de taal in België nog zwak is, is het verheugend te constateren, aldus spreker, dat men vanuit het besef een eigen taalcultuur te hebben, begint in te zien dat het niet alleen waarde heeft wat men schrijft of zegt. maar ook hoe men het schrijft of zegt.
De Vlaming is begonnen aan de afbraak van zijn minderwaardigheidscomplex. Meer en meer doet hij zich gelden op internationaal vlak en een beter begrip voor de relatieve waarde van onze cultuur kan volgens spreker gesignaleerd worden.
Verder beschreef hij het anti-Hollandse gevoelen van de gemiddelde Vlaming onder meer, omdat de Nederlander de Vlaming vaak als voorbeeld wil dienen, waarnaast de bewondering van de Vlamingen voor de Franse cultuur, die ze echter niet openlijk durven te belijden.
Een levendig betoog van prof. Van Breda, waarvan de tekst niet was uitgeschreven en welk betoog zich ook minder voor een integrale schriftelijke weergave leende dan de rede van prof. Fortmann, waar de redactie in het volgende Neerlandianummer op hoopt terug te komen.
Als pauzenummer van de middagzitting was een goede keus gedaan met Louis Verbeeck, die een pretentieloos kleinkunstprogramma van twintig minuten bracht.
's Avonds vond op het Vrijthof de traditionele Brabantse koffietafel plaats met er tussendoor en daarna het optreden van de Hilvarenbeekse koninklijke harmonievereniging ‘Concordia’, de Tsjechische volksdansgroep ‘Olsava’ en een wagenspel van Jan Naaykens.
Het belangrijkste evenement van de zondag was de uitreiking van de Hilvarenbeekse literatuurprijs. De romanprijs werd toegekend aan Leo Mets uit Zwijndrecht voor zijn werk ‘Het paard van Elias’.
De drie beste korte verhalen kregen van de jury - Anton van Duinkerken, Em. van Hemeldonck en Jan Naaykens - een gelijke waardering, zodat ex aequo geklasseerd werden: Roger van de Velde uit Antwerpen met zijn verhaal ‘Kaas met gaatjes’; Diana Broekhoven uit Borgerhout met ‘8 minuten Ursula’ en André Janssen uit Vosselaar (Turnhout) met ‘Het Bezoek’.
Een openluchtspel van Jan Naaykens ‘Paris of Spot niet met de liefde’, opgevoerd door de Hilvarenbeekse toneelvereniging ‘Maet hout staet’, ging aan het sluitingsconcert van de Koninklijke Harmonie uit Turnhout vooraf.