Meer Nederlands op middelbare scholen aan de Duitse Nederrijn
Hans Combecher
Oberstudienrat
Vele jaren is Emmerik de eenzame voorpost van het Nederlands aan de Duitse Nederrijn geweest, omdat het de enige plaats in de hele omtrek was, waar Nederlands zowel aan het jongens- als aan het meisjesgymnasium werd onderwezen. Een Nederlandse onderwijzer, de heer M. Leenders uit Elten, geeft daar, in goede samenwerking met de schoolhoofden, sinds 1955 les; bovendien is het aan hem te danken dat de lagere school te Elten al sinds 1950 ieder jaar verschillende cursussen Nederlands kan aanbieden.
Om de Duitse Nederrijnbuurt, waar tot ± 1830 het Nederlands als cultuurtaal van school en kerk gebruikt werd, sterker te doen beseffen welke voordelen en kansen de kennis van de Nederlandse taal inhoudt, vroeg ik begin 1966 om overplaatsing naar Kleef. Ik kreeg, op mijn verzoek, ook toestemming van het Dusseldorpse Ministerie van Onderwijs, acht lessen Nederlands in de week als deel van mijn verplichte lesuren te geven. De hoofden van de twee plaatselijke gymnasia stonden mij toe, enkele voorbereidende lezingen voor hun leerlingen te houden, waarin het vrij algemeen vooroordeel, dat namelijk Nederlands maar een Duits dialect zou zijn, fel bestreden werd. Aan de hand van enkele literaire teksten kon het jonge gehoor zelf vaststellen dat er a) een Nederlandse literatuur bestaat (wat ze voordien echt niet wisten), b) dat deze literatuur de moeite waard is en c) een taalcultuur vertegenwoordigt die heel anders van geest is dan onze Duitse.
In mei 1966 begonnen dan de eerste lessen; in vier ploegen krijgen sindsdien de Kleefse gymnasiasten, die zich ervoor melden, wekelijks twee lessen Nederlands. De jongens en meisjes moeten voor dit extra-werk heus iets over hebben, want naast het onvermijdelijke huiswerk nemen zij het op zich, na een haastig gebruikte maaltijd weer de - meestal erg lange - weg naar school terug af te leggen. (Duitse scholen geven alle lessen 's morgens, tussen 7.55 en 13.15 uur.)
Van de 90 vrijwilligers die in mei 1966 begonnen, hebben dan ook enkelen niet volgehouden; toch bleven er altijd ongeveer 70 over.
Tegelijkertijd gaf ik aan de Kleefse volksuniversiteit les in het Nederlands aan ongeveer 30 volwassenen. Ik acht het daarmee bewezen dat in de Nederrijnse steden een latente belangstelling voor Nederlands aanwezig is, die er maar op wacht om wakker geschud te worden. Als er maar iemand naar toe gaat, die met toewijding de waardering voor het Nederlands wil verspreiden, laat het sukses niet lang op zich wachten.
Natuurlijk zijn er op het ogenblik nog veel te weinig bevoegde Duitse leraren, die Nederlands op een verantwoorde manier kunnen geven. Wij hebben dus de hulp van Nederlandse collega's (en voor de Akense grensbuurt misschien ook van Belgische) hard nodig. Helaas lopen sommige pogingen om een Nederlandse leraar te winnen voor een Duitse school vast op het betalingsvraagstuk. De Duitse overheid betaalt per lesuur ongeveer DM 12, - en vergoedt de reiskosten per afgelegde kilometer. Nederlandse leraren vinden dat gewoonlijk te weinig en weigeren te komen. De Duitse reaktie is in zulke gevallen makkelijk te raden: ‘als zij er zelf zo weinig voor over hebben hun taal te “verkopen”, voelen wij ons zeker daartoe niet geroepen.’
Des te meer lof verdient een Nederlandse leraar, die ik wel mocht winnen voor ons werk: de heer J. van Bokhoven uit Nijmegen komt trouw iedere week naar Kleef om een groepje ‘Realschüler’ te onderrichten. Dank zij zijn medewerking kan Kleef nu aan alle takken van het voortgezet onderwijs Nederlandse taalstudie aanbieden. Het valt niet in te zien waarom dit tot plaatsen als Kleef en Emmerik beperkt zou moeten blijven. In het stadje Geldern is b.v. een rechter, de heer E. Willems, groot liefhebber van het Nederlands, uit zich zelf begonnen, aan de ‘Realschule’ van zijn woonplaats Nederlands te geven. Hij heeft haast twintig leerlingen en wil dit extra-werk niet meer missen. Maar om ook de twee Geldernse gymnasia te verzorgen heeft hij natuurlijk noch tijd noch kracht over. En in al de overige plaatsen nabij de grens ligt alles nog braak, al sinds vele jaren.
Vergis ik me, als ik meen dat deze situatie de echte ANV'ers aan de overkant van de grens tot een nieuw
Leerlingen van het Kleefse jongensgymnasium tijdens de Nederlandse les.