Vlaanderen
Herman Teirlinck overleden
Zondag 5 februari is de bekende schrijver Herman Teirlinck op bijna 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Beersel-over-Lot bij Brussel, overleden.
Met zijn dood is niet de oudste Vlaamse schrijver van thans heengegaan: Stijn Streuvels leeft nog steeds in goede gezondheid (96 jaar).
Ongetwijfeld is Teirlinck een van de grootste figuren geweest in de Vlaams-Nederlandse letteren. Iedere Nederlandssprekende heeft een of meer van zijn romans gelezen of kent titels van zijn werken, waarvan we slechts noemen: Mijnheer Serjansz., orator didacticus (1908), Het ivoren aapje (1909), Maria Speermalie (1940), Het gevecht met de engel (1952) en Zelfportret of Het galgemaal (1957).
Ook heeft hij naam gemaakt als toneelschrijver, veel van zijn stukken zijn in Noord- en Zuid-Nederland gespeeld: Ik dien (toneelbewerking van de middelnederlandse Beatrijs), De vertraagde film en Taco.
Van zijn Verzamelde Werken zijn tot nu toe zeven delen verschenen.
In 1947 werd hij eredoctor van de Universiteit van Amsterdam, in 1956 werd hij als eerste bekroond met de Prijs der Letteren.
In mei 1960 heeft A. Demedts namens het Verbond hem gehuldigd tijdens het 34e congres te Gent.
Tal van functies heeft de overledene in het letterkundig leven bekleed, we noemen slechts directeur van het Nieuw Vlaams Tijdschrift, algemeen voorzitter van de Conferentie der Nederlandse Letteren, directeur van de Studio van het Nederlandse Toneel van België. Een groot man is heengegaan.