lijke instantie, aan beide zijden van de Benelux-grens, wenst het laken der Deltaontwikkeling aan Schelde en Noordzee zoveel mogelijk naar zich toe te trekken. Op zich zelf behoeft zulks nog geenszins onredelijk te zijn. Het wordt pas bedenkelijk wanneer provinciaal, gewestelijk of stedelijk particularisme - naar ouderwetse trant - de overhand zou behouden boven de gemeenschappelijke belangen en ontwikkelings-kansen van het gezamenlijke Delta-land. Dit land is ‘te kleen om verdeeld te wezen’ - of verdeeld te blijven - om aan een woord van prins Willem van Oranje te herinneren.
Wat was nu de zakelijke achtergrond van de in Antwerpen, en elders in België. aangeklaagde anti-Benelux-demonstratie te Middelburg? Heel nuchter uitgedrukt: een moeizaam in beginsel bereikt vergelijk over eigen, als van kapitale betekenis beschouwde prioriteiten. In de planning voor de mogelijkheden, c.q. noodzakelijke haven- en scheepvaart-voorzieningen tussen de Europoort aan de Nieuwe Waterweg en Schelde moest eerst evenwicht worden nagestreefd.
Rotterdam wilde sinds de bevrijding in 1945 eerst en vooral het eigen havengebied met omgeving tot het uiterste benutten. Het wil dat nog, en kan zich daarbij, terecht, beroepen op de nationale betekenis van 's werelds grootste haven voor de Nederlandse economie. Rotterdam stond daarom, zo al niet vijandig dan toch, onwillig tegenover het Noordbrabantse Kreekrakplan ten Oosten van de ontworpen nieuwe verbinding tussen Antwerpen en de Rijnstroom aan het Hollands Diep. Om dezelfde reden bleef Rotterdam aanvankelijk afkerig van het Reimerswaal-project dat in de plaats kwam van het Kreekrakplan. Dat laatste gebeurde nadat het tracé van de doorsteek in het Kreekrak tussen de Belgische staatsgrens en de provincie Zeeland een meer westelijk beloop kreeg. Door dit grenskruisend beloop in de zak der Wester-Schelde, zoals nu is vastgelegd in het Nederlands-Belgisch tractaat van 13 mei 1963, verdween de beoogde ruimte voor een zeehaven op territoir van Noord-Brabant. Terloops gezegd: dat het Kreekrakplan, ontstaan onder verantwoordelijkheid van dr. J.E. de Quay, destijds Commissaris der Koningin in de Provincie Noord-Brabant, moest wijken voor het alternatief van een Reimerswaalproject, ten Westen van de nieuwe Schelde-Rijnverbinding, valt niet in de eerste plaats te wijten aan Nederlandse instanties. De schuld aan deze gewijzigde opzet heeft zekere inhaligheid van de Belgische onderhandelaars.
Deze wilden het voorstel van de Provincie Noord-Brabant: toegang tot het Kreekrakindustriegebied via de moderne sluizen te Zandvliet belast zien met mede-betaling door Nederland in de kosten van het Belgische sluizencomplex. Natuurlijk heeft dergelijke speculatie het niet kunnen halen bij de Nederlandse leden der Onderhandeling Commissie.
Al te goed...
Niet alleen Rotterdam heeft de Kreekraken Reimerswaalprojecten voorbarig gevonden. Ook Zeeland had bezwaren. Middelburg wilde vooraf een verzekerde industriële toekomst voor het Sloe-gebied en voor Terneuzen. De provincie Noord-Brabant zat daarmede in de klem. Bergen op Zoom met haven en industrieën aan diep vaarwater? De droom dat een bloeiend verleden zou herleven kreeg nog geen gestalte voor een nabij verschiet.
De uiteenlopende strevingen konden intussen naar elkaar toe worden gebogen. De enorme groei van Rotterdam dwingt tot selectieve uitgifte van industrie-terreinen en noopt tot afschuivingen naar de Schelde-boorden. Sloe en Terneuzen kregen in '65 en '66 de wind in de zeilen. En de algehele verwezenlijking van een Reimerswaal-project tot aan de Brabantse kust te Bergen op Zoom zou, naar de opvatting van Rijkswaterstaat, toch pas in aanmerking komen na de afsluiting van de Ooster-Schelde in 1978-'80.
Het vergelijk dat na veel palavers en studie onderling tot stand kwam vond een begin van bekroning in de manifestatie van 14 oktober te Middelburg.
Dat was dan het z.g. zuiver nationaal stramien waarbinnen de prioriteiten tussen Europoort en Wester-Schelde hun rangschikking vonden.
Maar moesten dáárom Antwerpen en Gent van de openbare gedachtenwisseling worden uitgesloten?
Olie op het vuur bleek een aanval van forum-voorzitter Thomassen op de steun door de Belgische regering verleend aan de haven van Antwerpen. Zulks noemde wethouder L. Delwaide verontwaardigd flagrant in strijd met letter en geest van het Benelux-verdrag. De verbale, papieren schermutseling was ontbrand. Tot de Rotterdamse burgemeester zijn kritiek verduidelijkte met een verwijzing naar de financiële condities voor buitenlandse industrievestigingen, welke in België veel gunstiger zijn dan in Nederland. Eigenlijk was de aanval indirect dus méér gericht tegen de economische politiek van Den Haag dan tegen de uitbreiding der haven van Antwerpen.
Rotterdam mikt nu eenmaal zeer hoog en is niet gewoon te versagen. Laten de andere havensteden onzer gemeenschappelijke Delta aan beide zijden van de Nederlands-Belgische staatsgrens in eenzelfde geest - blijven - handelen! De Delta-havens worden gezamenlijk een wereld-haven, bij vooruitziend beleid, zakelijk overleg en eendrachtige aanpak, in aller belang, alleszins de
‘Gouden Delta-haven’ van het West-Europees vasteland. Dit burgemeesterlijk wachtwoord stamt uit Terneuzen, - enigermate het ‘Nazareth’ van de roeping der Wester-Schelde, sinds de tijd der Hertogen
‘Congresdag’ afd. N.-Brabant/afd. O.-Vlaanderen
van Bourgondië, voorgangers van de Nederlandse en tevens Europese Keizer Karel V, geboren te Gent.
(begin januari 1967)