Einde van de discriminatie op de Rijkstolkenschool te Brussel
Wij hebben in deze rubriek herhaaldelijk gewezen op de discriminatie toegepast t.o.v. Nederlandse en Vlaamse studenten op de Rijkstolkenschool te Brussel.
Graag halen wij daarom dit (ingekorte) schrijven aan dat in het novembernummer van ‘De Brusselse Post’ verscheen.
‘De Brusselse Post’, november 1966
Einde van de discriminatie op de tolkenschool
Minister Grootjans heeft zijn woord gehouden. De studenten van de Nederlandstalige afdeling van de Rijkstolkenschool hebben recht op een licentiaatsdiploma zoals dit sedert 1 december 1965 het geval is voor hun Franstalige collega's. Hierdoor is er een einde gekomen aan de discriminatie waarvan de Vlaamse en Nederlandse studenten het slachtoffer waren gedurende het academisch jaar 1965-'66.
Op 1 september werd de heer R. Noerens aangesteld tot adjunct-directeur van het Instituut. Hij is belast met de directie van de Nederlandstalige afdeling. Op 8 oktober werden bijna alle docenten vast benoemd. Tevens werden verschillende nieuwe docenten aangesteld zodat het aantal leerkrachten van 19 tot ongeveer 50 gestegen is.
De resultaten bleven niet uit. Het aantal inschrijvingen ligt opmerkelijk hoger dan vorig jaar. De directie van de Vlaamse afdeling heeft alles tot in de puntjes geregeld. Samen met de docenten staat zij in voor een degelijke opleiding van de studenten tot kandidaat-vertaler, licentiaat-vertaler en licentiaat-tolk.
Door de opheffing van de discriminatie op de tolkenschool heeft minister Grootjans bewezen dat hij van aanpakken weet. Het is een stap in de goede richting die het Nederalnds onderwijs in Brussel beslist ten goede zal komen.