Een feestelijke maand in het Huis van Oranje
De eerste maand van het nieuwe jaar zullen Koningin Juliana en Prins Bernhard met hun dochters, schoonzonen en a.s. schoonzoon hun dertigjarig huwelijksfeest vieren. Drie dagen later zal hun derde dochter trouwen. Feestelijke feiten, die velen in ons land en in ons Verbond mede tot blijdschap zullen stemmen.
Met de eerstgenoemde gebeurtenis zette een periode in, die volk en vorstenhuis nader tot elkander bracht. De tweede geeft in deze ontwikkeling nog een bijzonder accent.
Op een conferentie van de Raad van Kerken in 1942 in Cincinnatti sprak de toenmalige prinses Juliana voor Amerikaanse vrouwen over het gevaar van de fascistische opvoeding: ... ‘het is noodzakelijk dat wij op de hoogte zijn van de taktiek van de vijand der mensheid.’ Daarna bracht zij een bezoek aan Chicago, 'een der meest isolationistische steden van de Verenigde Staten', volgens R. Marsman in ‘Onderdrukking en verzet’, deel IV. De schrijfster vervolgt dan: ‘Getuige een artikel in een der dagbladen had men er een wellicht uit de kinderlectuur stammend oordeel over koninklijke personen, die men blijkbaar beschouwde als overblijfsels uit de lang achter ons liggende verworden feodale periode der geschiedenis: nutteloze wezens, die een ijdel leven leiden ten koste van de gemeenschap. Maar deze mening slaat volledig om als de journalisten bemerken dat een lid van een oud geslacht een levende, creatieve persoonlijkheid kan zijn, volkomen van deze moderne tijd, wier plichten groter zijn dan de rechten, en die geen waarde hecht aan maatstaven uit vroegere perioden wanneer deze geen levensvatbaarheid meer hebben voor de mens van vandaag. Het bezoek is een succes voor
Prinses Juliana met haar drie dochters te Ottawa in 1945. kort voor haar thuisreis. Op haar arm prinses Margriet.
de Prinses en voor Nederland. En ook voor de bewoners van de stad, die soepel genoeg van geest blijken te zijn om hun oordeel te herzien.’
Het volgend jaar, 19 januari 1943, wordt prinses Margriet in het eenvoudige huis te Ottawa geboren. Het eerste nummer van ‘De Oranjebode’ kwam ondergronds in 1943 in Nederland uit ter gelegenheid van dat heuglijke feit. (De volgende nummers droegen de naam ‘Trouw’).
Bijna 24 jaar later zal dit ‘petekind van de koopvaardij’, de enige prinses geboren buiten het koninkrijk, een man uit de Nederlandse burgerij trouwen.
Ons Verbond wenst het dertigjarige en het nieuwe bruidspaar Van Vollenhoven-Oranje in de eerste maand van het nieuwe jaar uit naam van bestuur en leden een mooi feest toe als inleiding tot een periode van verder oudergeluk en nieuw jong geluk in een sfeer van groeiende wederzijdse harmonie tussen hof en volk.
P.K.