37e Nederlands Congres te Rotterdam op 17 en 18 februari 1967
De Nederlandse Congressen zijn gezamenlijke manifestaties van een groot aantal representatieve verenigingen in Nederland en Vlaanderen, vertegenwoordigd in de Bestendige Commissie voor de Nederlandse Congressen.
Evenals het 36e Nederlandse Congres, dat op 1, 2 en 3 november 1963 te Antwerpen plaatsvond, is het 37e Nederlands Congres bedoeld als getuigenis van de noodzaak van een culturele integratie van Nederland en Vlaanderen.
In de algemene resolutie van het 36e congres werd o.m. onderstreept dat ‘de voorwaarden voor een culturele integratie van het Nederlandse taalgebied geschapen dienen te worden, enerzijds door een hierop gericht cultuurbeleid van de Nederlandse en Belgische regeringen, anderzijds door de samenwerking en de gezamenlijke inspanning van organisaties, die representatief zijn voor het culturele leven in Nederland en Vlaanderen.’
Derhalve dient van overheidszijde een Belgisch-Nederlandse Raad voor de Nederlandse cultuur opgericht te worden, terwijl op het particuliere vlak gemeenschappelijke organen tot stand moeten komen geschraagd door een goed uitgerust bestendig secretariaat. Dit programma is nog slechts ten dele verwezenlijkt.
Daarom wordt het in de hoofdlijnen op het 37e Nederlands Congres wederom aan de orde gesteld.
Tevens zullen evenwel andere problemen die dringend de aandacht vragen aangesneden worden, te weten:
- | de positie van het Nederlands in Europa |
- | de consequenties van de effectus civilis van diploma's i.v.m. de integratie van het Nederlands taalgebied |
- | het Nederlands aan de universiteiten in de wereld. |
Vooral met de sectievergaderingen wordt beoogd aan een aantal aspecten van de culturele integratie een concrete vorm te geven.
De Bestendige Commissie voor de Nederlandse Congressen.