De overgang naar een Nederlandse school
Een probleem voor alle Nederlandse lagere scholen in het buitenland vormt de overgang van de leerlingen naar
Nederlandse lagere school in Wonji (Ethiopië).
Nederland: ook de Wonji-school werkt daar naar toe, aangezien de meeste leerlingen uiteindelijk in Nederland hun opleiding voltooien.
De overgang naar Nederland is vaak zeer ingrijpend. Het kind gaat naar een geheel andere maatschappij, weg van zijn ouders en vrienden/vriendinnen, naar een school waar andere eisen dan tot nu toe aan hem worden gesteld.
De overgang van de lagere school naar een middelbare opleiding is op zichzelf reeds niet gering, laat staan wanneer het kind ook nog zonder zijn ouders naar een ander land gaat. Zeer veel hangt hier af van de opvang op de nieuwe school, het pleeggezin en in de eerste plaats het kind zelf.
Het is voor de achtergebleven ouders en leerkrachten een grote voldoening, wanneer zij merken dat de aanpassing van het kind slaagt.
Er kunnen zich echter ook gevallen voordoen waarin moeilijkheden rijzen. De oorzaken van deze moeilijkheden kunnen velerlei zijn: de nieuwe school, het pleeggezin, het kind, de opleiding in het buitenland, dit alles kan mee- of tegenwerken om de aanpassing te doen slagen. Ouders zijn vaak geneigd bij moeilijkheden de fout aan de lagere-schoolopleiding te wijten: dit blijkt echter vaak niet juist. Het probleem is belangrijk voor elke Nederlandse school in het buitenland. Men is er op attent de oorzaken zoveel mogelijk te doorzien en te beperken.