[Nederlandia]
Goed nieuws uit Duitsland
De Werkcommissie van Hoogleraren en Lectoren in de Neerlandistiek aan Buitenlandse Universiteiten, het Algemeen Nederlands Verbond en de Kultuurraad voor Vlaanderen hebben in 1964 een verzoekschrift, mede gesteund door andere organisaties uit Nederland en Vlaanderen en door een aantal hoogleraren in de Neerlandistiek aan Nederlandse en Belgische universiteiten, gericht tot de Ministers van Cultuur in de Westduitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijnland-Westfalen, in welk verzoekschrift aangedrongen werd op het scheppen van meer mogelijkheden voor het Nederlands onderwijs in de Duitse scholen van diverse typen (onderwijs valt in Duitsland onder de bevoegdheid van de deelstaten; het middelbaar onderwijs kent een aantal keuzevakken). In het kader van de Nederlands-Duitse culturele betrekkingen werd ook van overheidszijde belangrijke aandrang uitgeoefend. Een bijzondere grote activiteit legt de kring van leraren Nederlands in Duitsland aan de dag.
Bij de benadering van Duitse overheidsinstellingen was al gebleken, dat men zeer open stond voor de van onze zijde ontwikkelde gedachten. De bereidheid om aan het onderwijs van de Nederlandse taal en cultuur plaats in te ruimen is trouwens reeds naar voren gekomen met de instelling, in 1965, van een volwaardige leerstoel Nederlands en een Nederlands Instituut aan de universiteit te Keulen. Ongeveer tegelijkertijd is in Munster eenzelfde leerstoel toegestaan. Deze is nog niet bezet.
Wat het middelbaar onderwijs betreft bestaat in Noordrijnland-Westfalen reeds de mogelijkheid van facultatieve lessen Nederlands aan de gymnasia.
De minister van Cultuur van Noordrijnland-Westfalen heeft in de vorige maand een beschikking uitgevaardigd, waarin voor de Realschulen, een schooltype met een zeer brede spreiding, onderwijs van het Nederlands aanbevolen wordt. In de beschikking wordt opgemerkt, dat aan de betekenis van de Nederlandse taal en cultuur in het algemeen vormend onderwijs meer dan tot dusver aandacht geschonken moet worden. Vooruitlopend op een toekomstige regeling gaat de minister ermee akkoord, dat aan leerlingen van de Realschulen, in het bijzonder in het Nederlands-Duitse grensgebied, de mogelijkheid van Nederlandse lessen geboden wordt (zie blz. 39).
Het is nu zaak, dat er de benodigde leerkrachten ter beschikking komen. Dezen zullen in Duitsland aan universiteiten en kweekscholen opgeleid moeten worden. Voor een overgangsperiode zal men wel gebruik moeten maken van Nederlandse leraren uit de grensgebieden. Van Duitse zijde is men daartoe gaarne bereid. Laat het Nederlandse ministerie van onderwijs er in ieder geval voor zorgen, dat een aantal Nederlandse leraren, verbonden aan scholen in de grensstreek beschikbaar komen.