een verleden, dat geen banden heeft met Wallonië.
Zonder fundament propageert Wallonië in Overmaas de Franse kultuur dank zij veel geld en machtsmiddelen. Op de dag dat Vlaanderen en Nederland geld en macht bezitten om op dezelfde plaats onze taal en kultuur te stuwen, zal het kaartenhuis van een volksvreemde taal gauw in duigen liggen. Er is geld nodig!
2. Al waaien sommige zeden van uit het Waalse land over naar onze Noord-Oosthoek, toch houden de meeste goede zeden van het Overmaasland stand. Niets schoons en degelijks kan opgebouwd als het niet rust op de rechtzinnige aard en vitale zeden van een volk. Kan de verfransing op die rechtzinnigheid en die vitaliteit bouwen?
Materieel belang en oriëntering, administratie, taal en grens, uithangborden en genotsleven... het zijn allemaal zo veranderlijke dingen, vooral in een grensgebied als Overmaas. Volksziel en volkskarakter zijn stabiele waarden.
Het ware heil van het Overmaasvolk ligt niet in de stof wel in de geest, niet in het hart, niet in de veranderlijke gewoonten wel in de diep-ingewortelde zeden, niet in de taal die men gedwongen het meest spreekt wel in de taal die men het meest bemint. Dat vergeten moedwillig de huidige leiders van het Overmaasvolk, knechten van een verraderlijke verfransing en daarom zijn ze bang van een handvol Vlaamse idealisten die zich om Overmaas bekommeren. Liefde tot eigen taal en volk kan bergen verzetten en volksverraders er onder begraven.
3. Frankrijk en Wallonië gaan kultureel, economisch, demografisch... achteruit, al zeggen we niet dat onze zuiderburen zwak staan. Pierre d'Ermite, de oude Parijse priester-journalist voorspelde:
‘Nog een halve eeuw geduld en Frankrijk zal verdwenen zijn’. Onzedigheid ondermijnt immers het sterkste gebouw. We moeten niet bang zijn van een onzedigde volksmassa als wij onze liefde en onze zeden maar zuiver houden. Deugd voor alles.
De Waalse provincie Luik, waarvan Aubel en de Platdietse streek administratief afhangen, wordt meer en meer een mengelmoes van allerlei volkeren. Kan daarmee een schone toekomst worden opgebouwd? Het economisch zwaartepunt van het Maasbekken zakt niet zuidwaarts, stijgt wel noordwaarts. De dag dat de Nederlanders van Maastricht meer Nederlands zullen zijn, zal Luik minder Waals worden. Des te meer Vlaanderen Vlaamsbewust wordt en in België naar de macht grijpt, des te meer zullen de Vlamingen in Wallonië (in casu: de meer dan 30.000 in de provincie Luik) zich aan Vlaanderen vastklampen en alle twijfelaars (ook de Platdietsers) naar het Noorden, waar fris leven kiemt, wijzen. Nederland en Vlaanderen gaan op allerlei terreinen vooruit. Kultureel staat Vlaanderen reeds ver boven Wallonië. Een verantwoordelijke en radikale taalpolitiek, gegrondvest op het doordrenken van progressieve en eigentijdse sociale opvattingen, kan krachtig meehelpen om Vlaanderen meester te maken in alle hoekjes van het eigen huis en in alle sektoren van het economische leven.
4. Van onmiddellijk hoofdbelang is: op een diplomatische manier de Voerstreek beter Vlaams te maken en de volksgezinde personen uit de Oostkantons helpen de verfransing aldaar aan de deur te zetten. Die twee olievlekken moeten zich uitbreiden naar de Platdietse streek toe: opdat de jarenlange onzekerheid betreffende de Germaanse kultuurtaal er verdwijne. Het volksvreemde Wallonië kan het ware volksbelang, in deze Oostgebieden niet dienen, alléén een Germaans (Nederlands-Duits) arrondissement, bestaande uit Overmaas en Oostkantons, kan Overmazers en Duitssprekende Belgen redding brengen.
(Overgenomen uit ‘Grenzen Open’ jg. I, nr. 7 en 8).