Europese school te Brussel
Naar aanleiding van de jongstleden gehouden eindexamens aan de Nederlandse afdeling van de Europese school te Brussel zijn klachten naar voren gebracht over de slechte Nederlandse vertaling van de eindexamenopgaven. Vragen werden hierover in de Tweede Kamer der Staten-Generaal gesteld. Wij hopen dat de gesignaleerde misstanden zich niet meer zullen voordoen.
Daar onze lezers vermoedelijk wat meer willen weten over deze Europese school laten wij hierover een korte samenvatting volgen. De Europese school te Brussel werd op 17 september 1958 geopend. De school voorziet in de behoefte om de kinderen van ambtenaren der Europese Gemeenschap van Kolen en Staal het noodzakelijke onderwijs te verschaffen. Dit onderwijs leidt naar het Europees Baccalaureaat, dat bij de overeenkomst van 15 juli 1957 is ingesteld en dat een voor alle leerlingen, ongeacht nationaliteit of taal, gelijke afsluiting van de studie betekent, door het afleggen van een voor alle taalafdelingen gelijk examen, af te leggen voor een internationale examencommissie. Degenen, die in het bezit zijn van een diploma zullen dezelfde rechten genieten als de houders van de gebruikelijke diploma's in elk van de zes landen. Het eindexamen wordt jaarlijks afgenomen door de leraren tezamen met een commissie van deskundigen, paritair samengesteld uit de vertegenwoordigers van de zes landen van de Europese Gemeenschappen. De examens staan onder voorzitterschap van een hoogleraar, die telkenjare bij toerbeurt door één der zes regeringen wordt aangewezen.
De school heeft een kleuterklas (alle taalafdelingen samen), een volledig lager onderwijs met vijf leerjaren, verdeeld over de vier
taalafdelingen; evenzo M.O. voor ieder van de vier afdelingen. Europese - ook genoemd Internationale - scholen bestaan behalve in Brussel te Bergen (N.H.), 's-Gravenhage, Chateauroux, Fontainebleau, St. Germain-en Laye, Ispra-Varese, Karlsruhe, Luxemburg en Mol.