Tema en uitwerking in het programma
Het kiezen van een tema is een zaak van menig uur vergaderen. Absoluut noodzakelijk is het een onderwerp centraal te stellen, dat zich in de belangstellingssfeer van jonge mensen bevindt. Zij moeten in een lezing of een gesprek iets vinden, dat hen raakt of dat voor hen probleem is.
Programma-technisch ziet het patroon van een jongerenkontaktweek er als volgt uit. Een centraaltema! Hieruit worden een viertal aspekten gedistilleerd, die elk in een aparte lezing of diskussie nader belicht worden. Een vijfde inleiding brengt meestal een ander onderwerp ter sprake, terwijl beslist op elke week - veelal halverwege - expliciet de aandacht wordt gevestigd op de kulturele integratie door middel van een lezing of een forumgesprek. Natuurlijk voorziet het programma ook in gelegenheid tot sport, dans en wandeling.
Het is misschien interessant aan de hand van de dit jaar gehouden weken bovenstaande gegevens nader uit te werken.
Op velerlei wijze wordt de mens van vandaag gekonfronteerd met kunst of met dat wat er voor door moet gaan. Geen stad of er staan beelden in parken en plantsoenen. Zelfs door middel van de televisie komt kunst in de huiskamer! Niet voor niets was het tema van dit jaar: ‘Ontmoeting met Kunst en Kunstenaar’.
Aanvankelijk soms wat aarzelend kwam op elke kontaktweek een gesprek op gang. Wat is kunst? Moet ik dàt mooi vinden? Wat bedoelt de schrijver met dit boek? Vragen, die geen pasklare antwoorden vonden. Vragen, die wel een felle, diepgaande diskussie deden losbarsten. Niet slechts spreken over kunst, maar ook zelf kreatief bezig zijn!
Het programma van elk der weken gaf aan, dat er ook zelf gewerkt kon worden. Boetseren, beeldhouwen, schilderen, maskers en kollages maken; allemaal pogingen om de kreativiteit in onszelf te ontdekken. Onder de deskundige leiding van dhr. Paul Bartels experimenteerden we met mimische en muzische bewegingsexpressie.
Hoogtepunten van de weken waren ongetwijfeld de gesprekken, die we met de kunstenaars zelf hadden. De onvergetelijke, verrassende avond met Simon Vinkenoog. De eerlijke ontmoeting met de jonge, moderne Friese kunstenaar, lid van de Bende van de Blauwe Hand!
Te Borgharen bezochten we in groepjes de kunstenaars in hun atelier. De beeldhouwer Kees Vet en de schilder en danser Paul Bartels gaven in Dordrecht hun visie op de kunst van deze tijd. Juist in deze meer persoonlijke ontmoeting met de kunstenaar ontwikkelde zich een openhartig vaak zeer menselijk gesprek, waarbij het enigszins duidelijk werd, welk zoeken en tasten de kunstenaar van vandaag inspireert tot het scheppen van zijn werk.
Zoals gezegd stond er op het programma ook een lezing of inleiding, die niet rechtstreeks aansloot bij het tema van de week. Zo sprak ds. J. Schneider over ‘Christelijke Traditie’. Tijdens andere weken werd gesproken over ‘Wonen in deze tijd’ en ‘Industriële vormgeving’.
Vanzelfsprekend vormde de kulturele integratie een essentieel programma-onderdeel. Te Borgharen en Breda konden we ons verzekeren van een spreker als dr. H. Waltmans. Tijdens de andere weken ontwikkelde zich een interessant forumgesprek onder de leiding van E.H.M. Smet en dr. J. Lehembre. Zeer gewaardeerd werd de geste van het Algemeen Nederlands Verbond, dat aan alle deelnemers het uitstekende boekje ‘Noord-Zuidverbinding’ van dr. M. Van Haegendoren en prof. dr. H.D. de Vries Reilingh als geschenk aanbood.