Zijn wij Hollanders of Nederlanders? Spreken wij Hollands of Nederlands?
Laten we eerlijk zijn, de meesten van ons interesseert het niet hoe we genoemd worden. Het is algemeen bekend dat we officieel Nederlanders zijn, maar in de wandeling wordt heel vaak en steeds meer over Hollanders gesproken. De bewoners van enkele buitenprovinciën nemen daar wel eens aanstoot aan en als deze over zichzelf spreken noemen ze zich ook meestal geen Hollanders, maar Groningers, Friezen, Zeeuwen, Limburgers enz. Heel ernstig behoeven we deze aanstoot niet te nemen, want als dezelfde bewoners van deze buitengewesten zich in het buitenland bevinden, dan spreken zij ook over Holland, La Hollande, Holländisch, Hollandais enz. Is het dan belangrijk genoeg om hier aandacht aan te besteden? Mijns inziens wel en dat om de volgende reden:
De Vlamingen doen alle mogelijke moeite hun taal erkend te krijgen en meer aanzien te geven, zowel in eigen land als daarbuiten. Het Vlaams, dat min of meer als een streektaal (of een verzameling van streektalen) van het Nederlands is te beschouwen, wordt uitgebannen. Wij Nederlanders echter, zijn zo onverschillig dat wij het niet erg vinden dat onze taal Hollands in plaats van Nederlands wordt genoemd. Het is duidelijk dat voor een Vlaming Nederlands acceptabel is, maar Hollands natuurlijk niet. Terwille van de eenheid van taal en de naam van die taal in noord en zuid is het dus van groot belang dat wij onze taal niet langer Hollands blijven noemen, doch steeds over Nederlands spreken.
Daarbij aansluitend dienen wij de naam van ons land Nederland en niet Holland te noemen en moeten wij niet spreken over Hollands geld, maar over Nederlands geld enz. De overheid geeft in dit opzicht het goed voorbeeld: op de postzegel staat Nederland, op de auto's staat NL. Misschien zou de overheid hier nog iets meer aan kunnen doen. Het behoort bij de cultuurpolitiek.
Men zou kunnen zeggen, dat wij het niet in de hand hebben hoe buitenlanders ons noemen. Hiermede ben ik het echter niet eens. Niemand spreekt toch over Christiania, St. Petersburg, Batavia en Indië (in de betekenis van Indonesië). Naamsveranderingen op aardrijkskundig gebied komen zo dikwijls voor; meestal hebben ze een politieke achtergrond, maar ze worden vlot door iedereen overgenomen indien het betreffende land dat wenst.
Zou het niet op de weg van het A.N.V. liggen hiertoe het initiatief te nemen?
Ir. J. van den Burg