wat in andere politieke partijen nog niet is gebeurd. Deze beperkte autonomie kwam ook klaar tot uiting in de stemming rond het probleem van de Voerstreek. De Vlaamse parlementairen stemden in blok vóór de overheveling naar Limburg; de Waalse CVP-parlementsgroep stemde vóór het behoud bij Luik. Hier kon dus elke vleugel stemmen naar eigen overtuiging en wij waren niet gebonden door een allesoverkoepelende partijtucht.
Welke Vlaamse problemen schijnen u de belangrijkste?
De taalproblemen zijn weliswaar het meest spectaculair, maar m.i. zijn de sociaal-economische veel belangrijker. Daarom heeft de Vlaamse CVP destijds, onder het bewind van de vorige eerste minister G. Eyskens, zo sterk aangedrongen op een politiek van regionale economische expansie, waar Vlaanderen nu volop de vruchten van draagt. Ik denk bijvoorbeeld aan de economische groei hier in Brugge (excuseer, ik ben Bruggeling), de industrialisatie van de kanaalzone Gent-Terneuzen met Zelzate als knooppunt, en Limburg.
Deze regionale economische expansie werd door de huidige regering Lefèvre aangevuld met de vernederlandsing van het bedrijfsleven. Dit resulteerde uit de besprekingen op Hertoginnedal, dat m.i. ten onrechte door veel Vlamingen als een nederlaag voor Vlaanderen wordt beschouwd.
Meent u, mr. Van Damme, dat deze vernederlandsing van het bedrijfsleven nog verder moet worden doorgevoerd en vastgelegd door het opstellen van bijkomende wetten? Het is toch algemeen bekend, dat deze vernederlandsing nog dikwijls gebrekkig funktioneert?
In principe misschien wèl, maar in de praktijk moeten wij voorzichtig zijn. Weet u, dat heel wat buitenlandse bedrijven zich in het Brusselse gaan vestigen om de taalperikelen in de Waalse en de Vlaamse provinciën te omzeilen? Brussel beleeft o.m. daardoor momenteel een industrieel-economische explosie en dit ten nadele van de gewesten. Wij moeten dus de taalwetgeving soepel houden om de buitenlandse bedrijven niet af te schrikken in Vlaanderen.
En nu de onvermijdelijke vraag, mr. Van Damme. Is de CVP voor of tegen federalisme?
De CVP is er tegen.
En u persoonlijk?
Zelf ben ik er ook niet voor gewonnen. Weet wel, het federalisme kan als staatsvorm even goed zijn als eender welke andere staatkundige struktuur, maar ik kan uit praktische overwegingen onmogelijk in een Belgisch federalisme geloven.
Waarom?
1e. Omdat voor federalisme geen 2/3 meerderheid kan gevonden worden om de grondwet te wijzigen. Links Vlaanderen, rechts Wallonië en de Brusselaars zijn er besliste tegenstanders van.
2e. Het zou bij ons noodzakelijk een federalisme met twee (Vlaanderen en Wallonië) of met drie (+ Brussel) worden, en dit is niet leefbaar. In het eerste geval staan beide partners even sterk, d.w.z. ze staan voor elke stemming één tegen één. Welke is de arbitrage? (Denk aan de USA met 50 deelstaten of aan Zwitserland met 22 kantons).
In het tweede geval kan Brussel met zijn derde stem de doorslag geven, wat voor Vlaanderen zeker niet voordelig zou zijn. Federalisme is voor mij aldus een utopie, en politiek kan geen rekening houden met utopieën. Politiek is voor mij de kunst van het mogelijke. En wèl mogelijk is dan bijvoorbeeld de economische deconcentratie en de administratieve decentralisatie, wat door de CVP trouwens wordt verdedigd en door de huidige regering reeds op bepaalde punten werd verwezenlijkt.
Voorbeelden?
Het Ministerie van Buitenlandse Handel richtte in alle gewesten plaatselijke bureaus op. De Nationale Maatschappij van de Kleine Landeigenaren richtte ook plaatselijke bureaus op (Te Brugge bouwt zij een komplex voor een 100-tal ambtenaren). De pensioenen voor zelfstandigen worden thans gewestelijk beheerd.
Thans wordt het politiek leven vooral beheerst door de zetelaanpassing en de grondwetsherziening. Wat is hier de opvatting van de Vlaamse CVP?
Beide moeten er beslist doorkomen. Beide zijn trouwens van groot belang voor Vlaanderen. De zetelaanpassing zal Vlaanderen enkele zetels in het Parlement bijgeven (waarop Vlaanderen trouwens demokratisch recht heeft), en de grondwetsherziening moet enkele eeuwigdurende twistappels tussen Vlamingen en Walen uit de weg ruimen. Alleen een grondwetsherziening kan de Voerstreek definitief bij Vlaanderen houden en alleen een grondwetsherziening kan de Brusselse olievlek definitief indijken. De grondwetsherziening moet de situatie tussen beide taalgemeenschappen eens en voor goed vastleggen.
Zijn beide problemen onafscheidbaar verbonden, d.w.z. kunnen zij alleen samen worden opgelost, zoals de Walen dat wensen? (N.v.d.R. De Walen hopen het stijgend aantal Vlaamse zetels in het Parlement te kunnen neutraliseren door de grondwetsherziening.)
Beide zijn inderdaad ‘politiek’ verbonden, aangezien beide in verband staan met de Vlaams-Waalse verhoudingen. Maar toch zijn zij gescheiden, aangezien de zetelaanpassing nog door deze regering kan worden geregeld, terwijl de grondwetsherziening pas door de volgende regering kan worden doorgevoerd.
De Vlaamse CVP staat er in elk geval op, dat de zetelaanpassing nu nog wordt goedgekeurd.
Hoe verklaart u de uitslag van de laatste gemeenteraadsverkiezingen?
Wij kunnen natuurlijk niet loochenen dat de CVP op heel wat plaatsen verliezen heeft geleden, alhoewel bijvoorbeeld de CVP te Brugge stand heeft gehouden. De grootste achteruitgang kunnen wij vaststellen in het Antwerpse, waar de Volksunie winst heeft geboekt, en in het Brusselse waar de Liberalen met het leeuweaandeel gingen lopen.
Hoe verklaart u deze winst van de oppositie?
Dat is niet zo gemakkelijk te verklaren, omdat verschillende faktoren een rol hebben gespeeld.
Zo bestaat er thans in België ongetwijfeld een anti-parlementaire stemming, waarvan natuurlijk de oppositiepartijen profiteren. Voor mij persoonlijk is de belangrijkste faktor het feit dat de schoolstrijd thans tot het verleden behoort. Bij de vroegere verkiezingen werd gans het christelijk kamp door de schoolstrijd in de schoot van de CVP samengehouden. Nu is dit bindmiddel verdwenen en stemmen heel wat katholieken voor de P.V.V. of de Volksunie.
Heeft de huidige regeringspolitiek dan geen invloed gehad?
Toch wel, in die zin dat de regering Lefèvre-Spaak verscheidene psychologische fouten heeft begaan, zo bv. de behandeling van de ziekteverzekering en de onjuiste voorstelling bij het Vlaamse publiek van de besluiten van Hertoginnedal, dat aldus voor veel Vlamingen een symbool is geworden van een Vlaamse nederlaag in de CVP. Nochtans heeft Hertoginnedal de nefaste uitwerking van de talentelling voor een groot deel teniet gedaan. De talentelling 1947 werd in 1954 gepubliceerd met tweetaligheid tot gevolg in een reeks Brusselse randgemeenten.
Een andere faktor, die dan meer speciaal de verkiezingsuitslag te Brussel heeft bepaald, is de anti-Vlaamse hetze van de Brusselse Liberalen.
Zal de Vlaamse CVP sportief genoeg zijn en de Volksunie soepel genoeg om samen te werken op Vlaams gebied?
Ik vrees van niet. Ik vrees zelfs dat er, tengevolge van onze Kieswetgeving, die veel wegen open laat voor kleine politieke partijen, meer en meer versnippering zal komen in het politieke leven. Het naar