Kroniek
Noord-Zuid
Jongerenkontakt noord-zuid
Precies tien jaar geleden begon dr. Jan Lehembre (Antwerpen) met het organiseren van vakantieweken voor Nederlandse en Vlaamse jongeren. Dit jaar waren zij te gast in het K.A.J. Domein ‘De bruine put’ te Dworp bij Brussel en in de Volkshogeschool ‘De Blankaart’ te Woumen (W.-Vl) (twee weken).
Het thema van de kontaktweken '64: ‘Jong zijn in een veranderende wereld’ bood veel interessante gesprekstof.
Mevr. drs. H.M. Dresen-Coenders (redaktie-lid van DUX) sprak over de vele veranderingen die het gezag ondergaan heeft, met de kulturele en historische achtergronden daarvan.
Tijdens een van de andere weken werd het thema behandeld door drs. J.G. Wellen (Utrecht). Na de burgerlijke statische maatschappij met de moderne industriële samenleving vergeleken te hebben, behandelde drs. Wellen o.a.: Jeugd en Arbeid - Het komt erop aan geld te verdienen; men heeft geen beroep, maar een job; de arbeid is dus zuiver funktioneel; jeugd en vrije tijd - er zijn a.h.w. patronen voor de ontspanningsmogelijkheden, maar ze zijn door de reklame te veel op kapitalistische leest geschoeid -. Bij ‘Jeugd en Ouderlijk gezin’ kwam de noodzakelijke zelfstandigheid van de jonge mens ter sprake.
Ook tijdens de discussies na de inleidingen werden veel belangrijke problemen besproken.
In het kader van het thema werd een lezing gehouden over huwelijk en gezin door Mevr. R. Mullenders-Van Steen (Borgharen). Zij ging uit van enkele films, boeken en toneelstukken, waarin problemen rond het huwelijk en de beleving daarvan gesteld werden. Samen zocht men toen naar de fouten die de personages gemaakt hadden; fouten die maar al te vaak voorkomen. De spreekster was zeer reëel en gaf blijk van een zuivere visie op de dikwijls harde werkelijkheid van verkering, huwelijk en gezin.
Het was zeker voor de Vlamingen interessant te horen, hoe de verschillende protestantse groeperingen in Nederland zijn ontstaan. (verteld door ds. Schneider uit Dokkum).
Dr. H. Waltmans (direkteur Europahuis te Borgharen) liet de deelnemers eens nadenken hoe de jongeren aktief kunnen meewerken aan de Nederlandse kultuurintegratie.
Tijdens het forum over de Vlaamse Volksbeweging werd duidelijk gesteld, dat de Vlamingen van de Nederlanders geen steun verwachten, maar wel belangstelling.
Van de sobere poëtische film ‘Het naakte eiland’ heeft iedereen genoten; dat bleek wel uit de geanimeerde discussie met als gespreksleider dr. Jan Lehembre. De Zeer Eerw. Heer J. Wuytack (leraar aan het Lemmens-instituut te Mechelen) leerde iedereen de prachtige muziek van Carl Orff begrijpen en beleven.
Nog een hoogtepunt was de meesterlijke vertolking van ‘De kleine Prins’ (A. de Saint-Exupéry) door Julien Schoenaerts. De Nationale Dienst voor de Jeugd te Brussel zorgde hiervoor.
Deze vakantieweken boden, naast de vele inleidingen, ruimschoots de gelegenheid de ander te leren kennen tijdens excursies (o.a. naar Zuid-Vlaanderen), sport en alle andere mogelijke vormen van ontspanning waar jonge mensen zich graag mee bezig houden.
L. Nooten