Wallonië en de Nederlandse culturele integratie
De houding, die de Walen innemen tegenover de Nederlandse culturele integratie, is natuurlijk van invloed op de mogelijkheden van deze integratie. Evenals de Vlamingen zullen de Walen deze plaatsen in het perspectief van de Vlaams-Waalse verhoudingen. Het is opmerkelijk dat de Walen zich in de laatste tijd beginnen te interesseren voor de culturele integratie van Nederland en Vlaanderen. In het juninummer van Het Pennoen geeft mr. J. Fleerackers hierover een uitvoerige beschouwing, onder de titel: ‘Wallonië en de Nederlandse culturele integratie’, een en ander naar aanleiding van twee recente manifestaties, die hebben plaats gehad, nl. het congres van de M.P.W. te Namen en een culturele dag, georganiseerd door ‘Renovation Wallone’ te Brussel.
Fleerackers betoogt o.a. in zijn heldere, zeer lezenswaardige uiteenzetting, dat in België de Franssprekenden aan de Vlamingen ‘carte blanche’ zullen moeten geven om hun culturele aspiraties naar eigen inzicht en behoeften te realiseren, dit in Belgisch staatsverband.
Door de Luikse hoogleraar Piron zijn op de culturele dag van de Waalse groep ‘Renovation Wallone’ de door niemand meer te ontkennen wijzigingen in het land als volgt geanalyseerd: De Vlaamse groep is zich van zijn meerderheidspositie bewust geworden en meent dat het Franse overwicht nu lang genoeg heeft geduurd en aan de andere kant haast het officiële België zich aan de Vlaamse eisen te voldoen, teneinde te allen tijde het unitaire België te redden. Dit is a.h.w. het omgekeerde van wat de Vlamingen doorgaans betogen.
Aan het slot merkt Fleerackers op dat hij, mèt Achilles Mussche, van mening is, dat de ‘culturele autonomie in België een voorafgaande onmisbare voorwaarde is, wil het ooit komen tot een culturele integratie met het Noorden.’
Opmerkelijk is ook een artikel van Prof. F. Perin in het M.P.W.-orgaan Combat van 27 mei, waarin hij ingaat op het werk van Julien Kuypers voor de culturele integratie van Noord en Zuid. Perin heeft bezwaar dat dit onder een Belgische eenheidsdekmantel geschiedt, maar hij aanvaardt de algemeen-Nederlandse integratie als een ‘ambition légitime’. Als tegenhanger dient er een Franse integratie te komen. Op onze beurt zullen wij tegen een algemeen-Franse integratie natuurlijk geen enkel bezwaar koesteren. We zullen deze toejuichen, omdat ze weerstanden van Waalse zijde tegen een Nederlandse integratie zal helpen opheffen.