gekend voor hun menslievend werk t.b.v. lichamelijk gehandicapten (dove, blinde, spraakgestoorde en gebrekkige jongens). De prijzen werden in ontvangst genomen door de heer Goossens (Gent) en broeder Ignatius Kessels (Gentbrugge). Met enige goed gekozen woorden dankte broeder Ignatius de voorzitter voor deze geldelijke bijdrage.
Vervolgens werd de Visser-Neerlandiaprijs toegekend aan het Komitee voor Frans-Vlaanderen als waardering voor zijn bijdrage in het organiseren van Nederlandse cursussen en culturele manifestaties ter handhaving van de Nederlandse taal en cultuur in Frans-Vlaanderen. In zijn toespraak wees de heer Koote erop dat voor dit alles de bekende schrijver en dichter André Demedts uit Kortrijk de grote voorvechter is. In het belang van Frans-Vlaanderen werd deze geldelijke bijdrage door hem dankbaar in ontvangst genomen.
Voor de ‘Vereniging voor Jeugdzorg’, die zich voornamelijk beweegt op het terrein van de ‘onaangepaste jeugd’, werd de toegekende prijs in ontvangst genomen door de heer en mevrouw Bombeke uit Wijnegem.
Aan het Jeugdhuis Pieter Simenon te Donk (Belg. Limburg) werd een Visser-Neerlandiaprijs toegekend voor de zorg voor en het geven van onderwijs aan familieloze, zedelijk verwaarloosde of sociaal onaangepaste jongens van 12 tot 21 jaar. De toegekende prijs werd uitgereikt aan mevrouw Simenon en de heer Vanhumbeek.
Namens de
Verenigde Boddaert Tehuizen te Amsterdam namen de heren mr. Bakhuys Rooseboom (voorzitter) en dr. Wendelaar (penningmeester) een aan de
André Demedts ontvangt de oorkonde uit de handen van de voorzitter.
vereniging toegekende Visser-Neerlandiaprijs in ontvangst. In zijn dankwoord tot de voorzitter sprak de heer Bakhuys tevens de hoop uit, dat, niettegenstaande de hoge kosten, de vereniging blijvend in de gelegenheid zal worden gesteld de in de Boddaert tehuizen opgevangen jeugd zo goed mogelijk weer aan de maatschappij terug te geven.
Als laatste vóór de pauze werd een aan de Kessler Stichting toegekende Visser-Neerlandiaprijs uitgereikt aan de heer dr. W.J. Beck, voorzitter van deze Stichting. Namens het bestuur van de Kessler Stichting dankte de heer Beck de voorzitter niet alleen voor deze geldelijke steun, doch ook voor de wijze, waarop de heer Koote bekendheid heeft gegeven aan de doelstelling van deze stichting en het licht heeft geworpen op haar noden.
Deze 10 prijzen werden toegekend op voordracht van de juryleden van commissie III, waarin zitting hebben: mr. P.J.C. Schipper, mr. J.J. Fokkema, mr. A.C. de Kanter en dr. D. Merlevede uit België.
Na de pauze werd de bekroonde compositie van de Haagse componist Jaap Geraedts, zeven essays voor piano’, ten gehore gebracht door de Haagse pianist René Rakier.
Na namens de aanwezigen dank te hebben gebracht aan de pianist voor zijn pianovoordracht, reikte de voorzitter de t.v.-prijzen uit aan: de heer Jelsma (Dordrecht) voor zijn spel ‘Het geweer’ - de heer Langestraat (Amsterdam) voor zijn spel ‘X P 31-03’ - mej. Visser (Amstelveen) voor haar spel ‘Waar is de hemel?’ - de heer Ceulemans (Brussel) voor zijn spel ‘De vrouw IK’ - de heer Van Hoeck (Brussel) voor zijn spel ‘Het proces Sokrates’ en de heer Speekaert (Essen) voor zijn spel ‘De verworpen hamer’.
Deze 6 prijzen werden toegekend op voordracht van de juryleden van commissie IV A, waarin zitting hebben de heren: André Demedts (Kortrijk), K. van Iersel, F. Koote, drs. M. van Loggem en Raymond Brulez (Brussel).
Na een korte inleiding van de voorzitter, waarin hij o.m. tot uitdrukking bracht, dat, hoewel aan de prijsuitreiking van de t.v.- en muziekprijswinnaars wat minder tijd werd besteed dan aan die vóór de pauze, hij de t.v.- en muziekprijzen de belangrijkste vond voor het A.N.V., werd overgegaan tot uitreiking van de muziekprijzen.
Achtereenvolgens verschenen voor de groene tafel mevrouw Bos-Zoetmulder (Den Haag) en de heer Van Westering (Bloemendaal), muziek bij kinderliedjes van Annie Schmidt - mevrouw De Marez Oyens (Hilversum), pianomuziek bij enige door H. Swarth uit het Chinees vertaalde gedichten - de heer Trouw (Amsterdam, wonende te Parijs), muziek voor een klein kamermuziekensemble op 8 gedichten van Gerrit Achterberg - de heer Brons (Hilversum), serenata voor fluit - de heer Eisma (Hilversum), sonatine voor fluitsolo - de heer Du Bois (Haarlem), muziek voor altblokfluit, - de heer Hijmans (Bilthoven), canonische ouverture ‘De Franse Kathedralen’ - de heer Renooij (Den Haag), sinfonia voor jeugdorkest - de heer Henkemans (Bergen), sonata per pianoforte - de heer Meulemans (Brussel), concerto no. 3 voor piano met orkest - de heer Hengeveld (Amsterdam), concert voor piano met orkest - de heer Geraedts (Den Haag), zeven essays voor piano.
Deze 13 prijzen werden toegekend op voordracht van de juryleden van commissie V, waarin zitting hebben de heren: C.L. van Baaren, M.H. Flothuis, L. Gras en prof. dr. F. van der Mueren, beiden uit België en de heer Niessing.
Het was voor de heer Geraerdts de tweede maal, dat hij een Visser-Neerlandiaprijs voor muziek ontving; in 1958 voor de eerste maal voor zijn blaasquintet ‘Kleine Watermuziek’.
In zijn slotwoord dankte de voorzitter alle aanwezigen voor hun belangstelling voor en medewerking aan deze mooie en onvergetelijke middag en nodigde de prijswinnaars met hun familieleden, vrienden en medebestuursleden uit voor een gezellig samenzijn in de Marijkezaal.
Gedeelten uit dit jaarlijks evenement werden dezelfde avond door de Nederlandse t.v. en radio uitgezonden en de volgende avond door de B.R.T.