Publikaties
Boekbesprekingen
Eric Louw, The case for South-Africa.
De toegewijde secretaris van de afdeling Pretoria, de heer K.J.M. Verhoef, heeft ons toegezonden:
The case for South Africa, as put forth in the public statements of Eric H. Louw, foreign minister of South Africa, edited and compiled by H.H.H. Biermann, foreword by F.W. Waring, minister of information for South Africa.
Dit boek, in zakformaat, van 169 blz., is uitgegeven door de Macfadden-Bartell Corporation, New York, 1963.
Ook van de Zuidafrikaanse ambassade ontvingen wij een exemplaar. Ons januarinummer bood slechts plaats om dit werk kort te vermelden.
De heer Verhoef schreef dd. 25 november 1963 op het titelblad:
‘Opdat de N en de V hun “huiverende sympathie” voor de A zullen versterken tot “sterke trou” aan de Nederlandse stam”, ook in Afrika’.
Men kan het boek beschouwen als een verantwoording van minister Louw aan het Zuidafrikaanse volk over zijn verdediging van de zaak van zijn land voor de Verenigde Naties in de jaren 1955-1962, bij zijn afscheid als minister eind 1963. In tien hoofdstukken handelt het over alles wat Zuid-Afrika gedurende deze zeven jaren is wedervaren vanwege de buitenwereld, zoals deze in de V.N. is georganiseerd en van 's ministers reacties daarop. Men kan er een beter inzicht door krijgen in overtuiging en motieven die in de politiek van het land hun uitdrukking vinden.
Voor ons maandblad, dat zich buiten de directe politiek wil houden, moet met deze regelen worden volstaan, waarbij een woord van dank aan de heer Verhoef die zo weinig steun van Zuidafrikaners en Nederlanders in Pretoria ondervindt voor de daar gevestigde afdeling van ons verbond, maar toch moedig stand houdt, niet mag ontbreken.
P.K.
P.J. Risseeuw: Zo ver de wereld reikt. Bosch en Keuning N.V. Baarn 1963.
Geillustreerd met 18 foto's; 206 blz. Prijs f 8,90.
Van de in protestant-christelijke kringen bekende Haagse schrijver P.J. Risseeuw is ‘Zo ver de wereld reikt’ verschenen. Overal in de wereld zijn Nederlanders aan het werk geweest, over enige bekende wordt hier geschreven (Dr. Adriani, Elisabeth Kempkes, Jan van Riebeeck). Op zijn reizen door de V.S., Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika heeft de schrijver materiaal voor dit boek bijeengebracht en met sommige hoofdpersonen uit zijn verhalen of hun nazaten gesproken. Het werk is opgedragen aan alle stamverwante Nederlanders die, waar ook ter wereld, een nieuw vaderland hebben gevonden, maar Nederland niet kunnen en willen vergeten. Het boek zal in bovengenoemde kringen vast en zeker veel gelezen worden.
Onder dezelfde titel verscheen, met medewerking van L.H. Stronkhorst, een twee-delige uitgave (ieder deeltje met 110 blz.) waarin enige van dezelfde verhalen voor de jeugd bewerkt zijn aangevuld met enige andere.
Deze zullen zeker in de smaak vallen want Risseeuw kan vertellen. Deze boekjes (prijs f 3,25 per stuk) mogen in de schoolbibliotheek, hoogste klassen van de lagere school en eerste van de ulo niet ontbreken om de hedendaagse jeugd nog eens te wijzen op de Nederlandse pioniers die uitzwierven over het rond der aarde.