Band en de Vlamingen in Wallonië
André de Ké
In dit artikel wordt een beschouwing gewijd aan het werk door Vlamingen voor Vlamingen in Wallonië. Hebben zich daar dan zoveel Vlamingen gevestigd, in Wallonië, met een geheel anders geaarde bevolking, met een taal, die de meesten der inwijkelingeen niet verstaan noch spreken, althans niet ten tijde van hun vestiging aldaar?
Men mag aannemen dat tussen de 50.000 en 55.000 Vlaamse gezinnen zich ophouden in Wallonië en dan bedoelen wij Vlamingen, die als Vlaams willen doorgaan. Deze gezinnen wonen in drie Waalse provincies en wel in Luik, in hoofdzaak arbeiders, in Namen, zowel arbeiders als boeren en in Henegouwen, boeren, middenstanders en een kleine groep van arbeiders.
De Vlaamse arbeider in Wallonië is fabrieks- en mijnarbeider en in mindere mate bediende. Onder de middenstanders treft men vooral slagers en bakkers aan. De arbeiders vonden in eigen streek geen emplooi, pendelden aanvankelijk om zich daarna met hun gezin in Wallonië te vestigen. Er zijn nu nog een 10 tot 12.000 arbeiders uit Limburg, die dagelijks naar Luik trekken.
De boeren hadden gebrek aan grond in Vlaanderen. Deze boerengezinnen zijn gewoonlijk rijk aan kinderen, die onmogelijk gezamenlijk konden leven van vaders erf.
Het aantal boeren, dat naar Wallonië verhuist, neemt nog steeds toe. Komt er in Wallonië ergens een boerderij vrij, dan valt die meestal in Vlaamse handen.
‘Wat heben ze voor ons gedaan toen we ons dorp verlieten om in Wallonië werkgelegenheid te vinden? Noch de burgemeester, die een kiezer verloor, noch de pastoor, noch één enkele vereniging heeft zich om ons bekommerd.
Vlaanderen interesseert ons niet meer!’
Dat was de harde aanklacht die dikwijls terugkwam bij een enquête vorig jaar ingericht door BAND, bij Vlamingen, die in Wallonië verblijven.
De meeste emigranten hebben inderdaad ondervonden dat niemand hen te hulp kwam, dat er geen enkele vereniging was in Vlaanderen die de uitwijkeling behulpzaam was.
Ondanks het feit dat tienduizenden Vlamingen uitweken naar Wallonië, was er in het Waalse landsgedeelte geen organisatie die hen opving en over de eerste moeilijkheden heenloodste.
Iedereen was opzichzelf aangewezen. Als men bedenkt dat de emigranten eenvoudige arbeiders en boeren waren, dan is het toch duidelijk met welke enorme aanpassingsproblemen die mensen geworsteld hebben!
Wel werden links en rechts initiatieven genomen door enkele moedige geestelijken.
Maar van een georganiseerde hulp voor de Vlamingen in Wallonië is slechts sprake sinds de oprichting van BAND.