[Nummer 2]
Toch erkenning
⋆
In het novembernummer deelden wij mede, dat de heer Julien Kuypers op het 36e Nederlands Congres bekend maakte, dat de pogingen door hem in het kader van het Belgisch-Frans cultureel akkoord en in persoonlijke contacten met hooggeplaatste Franse ambtenaren aangewend om in Frans-Vlaanderen rechten voor het Nederlands in het onderwijs te verkrijgen, mislukt waren, nadat aanvankelijk kans op succes gunstig geweest was. Parijs zei dus neen en aan het Nederlands zouden de - bescheiden - rechten, die de andere minderheidstalen in Frankrijk genieten, onthouden blijven.
Bijzonder plotseling nu, slechts enkele maanden later, heeft men in Parijs de steven gewend. Het Franse ministerie van onderwijs heeft, bij besluit van 5 december 1963, met ingang van januari 1964 lessen Nederlands ingericht in Hazebroek, in het Lycée de Flandre (te vergelijken met een lyceum in Nederland of een atheneum in België). Als leraar is aangesteld de onze lezers wel bekende Robert Victoor, directeur van de Rijksmiddelbare school te Kapelle bij Duinkerke, die op zijn eigen school reeds, buiten de schooluren, Nederlandse les geeft. De lessen zijn half januari begonnen. De leerlingen krijgen 4 uur les per week, als zij Nederlands als keuzevak nemen en zij moeten op het einde van het studiejaar in dit vak normaal examen afleggen. Er hebben zich reeds 35 leerlingen, tussen 14 en 19 jaar, opgegeven. De hoop is niet ongegrond, dat er binnenkort in een tweede school ook een officiële cursus Nederlands komt.
Naast de Nederlandse lessen, die aan zeven middelbare scholen (Kapelle, Klein Seminarie Hazebroek, Dowaai, Steenvoorde, Duinkerke, Hondschote, Leisele), één lagere school (Bambeke) en buiten schoolverband door vrijwilligers buiten de schooluren gegeven worden, is nu dan eindelijk een begin gemaakt met wat voor Frans-Vlaanderen nagestreefd wordt, t.w. officieel onderwijs van het Nederlands in de scholen.
Wij zijn hierover bijzonder verheugd. Het belang van deze gebeurtenis gaat uit boven het feit op zichzelf, dat op één school officieel Nederlandse les is ingevoerd. De betekenis ervan is, dat in de Franse onderwijspolitiek, die sedert de Revolutie voor Frans-Vlaanderen gegolden heeft, wijziging is aangebracht. Dit betekent, dat het Nederlands, zo niet in theorie, dan toch in de praktijk als minderheidstaal in Frankrijk is erkend.
De mensen, die zich jaar en dag ingespannen hebben voor Nederlands onderwijs in Frans-Vlaanderen - het Komitee voor Frans-Vlaanderen o.l.v. André Demedts in de eerste plaats -, hebben hiervoor de grondslagen gelegd. Aan hen moet dus in de eerste plaats hulde gebracht worden.