Industrialisatie
Het ziet er naar uit, dat steeds meer Zeeuwen hun bestaansbron buiten de landbouw zullen gaan zoeken. Daarmede wordt de noodzaak onderstreept in andere sectoren tot een uitbreiding van de werkgelegenheid en
Dam Veerse Gat - foto Mastboom Vliegbedrijf, Rotterdam
Luchtfoto Slagboom, Vlissingen-Goes industrieterrein noord
tot een grotere variëteit te komen. Daarbij moet vooral aan verdere industrialisatie gedacht worden.
Het zal duidelijk zijn, dat in dit verband grote waarde moet worden toegekend aan de aanwijzing bij regeringsbesluit van 1959, van een viertal ontwikkelingskernen in Zeeland t.w. Terneuzen, Goes, Sint-Maartensdijk en Zierikzee. Volgens de z.g. kernregeling worden onder bepaalde voorwaarden belangrijke financiële faciliteiten verleend bij vestiging of uitbreiding van industriële bedrijven in de betreffende gemeenten.
De kernregeling heeft voor Zeeland goede resultaten opgeleverd. Ruim 20 bedrijven hebben zich tot nu toe voor vestiging in de kerngemeenten aangemeld. Van de nieuwe vestigingen kunnen o.a. worden genoemd: Philips en Dow Chemical in Terneuzen, Haagse Apparaten en Ketelfabriek te Goes en Smit en Bolnes te Zierikzee. Ook buiten de kerngemeenten is in verschillende plaatsen - o.a. Breskens, Sluis, Hontenisse, Borssele - de industriële bedrijvigheid toegenomen.
De ‘oude’ industrie bevindt zich voornamelijk in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone (o.a. stikstof, cokes, suiker, stijfsel, spiegelglas), in de Walcherse Kanaalzone (metaal) en in het land van Hulst (textiel). Overziet men oude en nieuwe bedrijven tezamen, dan kan men constateren dat Zeeland reeds over een vrij gevarieerd industrieel patroon beschikt. Deze verscheidenheid zal nog groter en indrukwekkender worden, wanneer binnen enkele jaren het Sloehavengebied tot ontwikkeling zal worden gebracht.