Aan het slot van het forum maakte pater Verthé de plannen bekend t.b.v. de uitgeweken Vlamingen: bevordering van de oprichting van culturele centra, het steunen van de culturele en sociale acties uitgaande van de diplomatieke posten, gelijkberechtiging van in België behaalde diploma's in de immigratielanden, voorzien in de geestelijke noden der landgenoten overzee, inrichten van tentoonstellingen, ter beschikking stellen van boeken, tijdschriften, kranten en films, verlenen van studiebeurzen aan jonge emigranten om in het moederland te studeren, inrichten van schriftelijke cursussen in het Nederlands en het geven van voordrachten door Vlaamse conferenciers, het verstrekken van toelagen aan emigrantenverenigingen, het oprichten van een solidariteitsfonds. In de naaste toekomst zal een tijdschrift voor deze emigranten worden uitgegeven, dat behalve bijdragen in het Nederlands er ook zal bevatten in het Engels, Spaans en Frans. Een documentatie over de emigratie zal worden samengesteld en uitwisseling van jonge Vlamingen met kinderen van emigranten zal worden bevorderd.
Mevrouw Jeanne Leveugle vertelde waarom zij was begonnen Nederlands, de taal van haar voorouders, te leren, zoals tal van volksgenoten op de daartoe door het A.N.V. gefinancierde cursussen weer Nederlanders leren. Zij merkte o.a. op, dat in de zinsbouw van de Frans-Vlamingen nog duidelijk de invloed van het oude Vlaams tot uiting komt.
In het jaarverslag, voorgelezen door de secretaris, de heer Luc Verbeke, kwam naar voren de grote vooruitgang, die het Nederlands in Frans-Vlaanderen maakt en de betekenis van de Frans-Vlaamse tijdschriften: ‘Ons Erfdeel’ en ‘Notre Frandre-Zuid-Vlaams Heem’. Met voldoening maakt het verslag gewag van de financiële steun van tal van verenigingen in Vlaanderen en Nederland.
In de namiddagzitting sprak nog E.H. Nestor Depoers uit Hazebroek over de landelijke woninginrichting en architectuur in Frans-Vlaanderen. Tom Bouws uit Hilversum vertelde van zijn ontmoetingen in Frans-Vlaanderen, die hij onlangs te boek stelde. De Kultuurdag werd muzikaal opgeluisterd door de heer Maurits Legrand, die, ondanks zijn hoge leeftijd, met een krachtige en melodieuze stem enkele Vlaamse liederen zong en tot slot voerde het volkstoneel voor Frans-Vlaanderen uit Westouter, in de streektaal ‘De Uitvaart’ van Suton Vane op.
d.K.A.