[Nationale herdenking 1813-1963 (vervolg)]
voor radio en televisie ter gelegenheid van de aanvang van de nationale herdenking.
Enige onderdelen van het programma zijn reeds afgewerkt of zijn aan de gang. In juni en juli waren er activiteiten in het kader van het Holland Festival. Een daarvan werd door vele bestuursleden van het A.N.V. bijgewoond, nl. een concert in de oude kerk van Scheveningen (4 juli). Hier werd gegeven Nederlandse muziek rond 1813. Van de medewerkers noemen we Willem Noske (viool) en Hans Schouwman (klavecimbel en pianoforte).
15 juni werd de tentoonstelling ‘Mare Liberum’ te Bolsward geopend; deze bevat een kunsthistorische documentatie over onze zeevaart. Deze tentoonstelling duurt tot 1 september.
6 juli werd in het Stedelijk Museum te Amsterdam een tentoonstelling geopend ‘150 jaar Nederlandse Kunst’. Sluiting 29 september.
Verwacht worden herdenkingen in Breda (16 aug.-22 sept.), Nijmegen (26-31 aug.) en Delft.
18 september is de Dag van de BEIAARDEN. Beiaardbespelingen met luisterwedstrijd voor de jeugd, te organiseren door de Ned. Klokkenspelver., in samenwerking met de Nederlandse Ver. voor de Volkszang (secretariaat Gevers Deynootweg 49a, Scheveningen). De laatstgenoemde vereniging organiseert nog veel meer, o.a. een Nederlandse Volkszangweek van 11-16 november.
Ook zal de eerste voorstelling worden gegeven van een film, vervaardigd door B. Haanstra: ‘Nederlanders van Nu’.
Er zullen verschillende gedenkboeken worden uitgegeven, waarop we misschien later terugkomen.
30 november is wel een der belangrijkste herdenkingsdagen. 's Morgens zal er een krans worden gelegd bij het monument 1813 in Den Haag. Van 11-12 uur is er een bijeenkomst in